ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας στο Newsbomb.gr: Πώς επετεύχθη μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα - Κοντά η επενδυτική βαθμίδα

Χρήστος Σταϊκούρας
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε αποκλειστικά στο Newsbomb.gr αμέσως μετά την εκδήλωση στην οποία πραγματοποίησε ομιλία και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε αποκλειστικά στο Newsbomb.gr και την Αμαλία Κάτζου λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση – έκπληξη για μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα το 2022. Μόνιμη η αύξηση στα επιδόματα ΟΠΕΚΑ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αισιοδοξία για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας.

Διπλή ήταν η έκπληξη το πρωί της Τρίτης (4/4), από πλευράς κυβέρνησης, στην εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα - Πρόοδος - Προοπτική», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Αρχικά, ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι η χώρα κατάφερε να πετύχει μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα για το 2022, ενώ στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την αύξηση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ κατά 8%, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr.

Λίγα λεπτά μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε αποκλειστικά στο Newsbomb.gr και τη δημοσιογράφο Αμαλία Κάτζου, για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας αλλά και τα αισιόδοξα πλάνα για το εγγύς μέλλον.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέλυσε το πώς επετεύχθη το μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα, εξήγησε ότι η αύξηση στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα είναι μόνιμη, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας.

«Με βάση τα τελευταία στοιχεία που διήλθαν της προσοχής μας, και τις τελευταίες εκτιμήσεις της Eurostat, φαίνεται ότι μηδενίζουμε το πρωτογενές έλλειμμα του 2022. Υπενθυμίζω ότι οι εκτιμήσεις ήταν για ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 1,1%. Αυτό είναι μια σημαντική βελτίωση, μια σημαντική βελτίωση η οποία έχει επέλθει ενώ ταυτόχρονα, με βάση τα ευρωπαϊκά στοιχεία, εμείς μαζί με την Ιταλία και τη Βουλγαρία δώσαμε τους περισσότερους πόρους για να στηρίξουμε τις κοινωνίες μας», είπε αρχικά ο κ. Σταϊκούρας.

«Ενώ δώσαμε, συνεπώς, τους περισσότερους πόρους πετύχαμε και τη μεγαλύτερη δημοσιονομική βελτίωση. Το ερώτημα, προφανώς, είναι πώς το καταφέραμε. Το καταφέραμε γιατί ήταν στοχευμένα τα μέτρα, γιατί η οικονομία έχει υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, υψηλότερους από ότι εκτιμούσαμε άρα είχαμε περισσότερα φορολογικά έσοδα, γιατί μειώνοντας τους φόρους οι πολίτες ήταν πιο συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Το 2022 εμπροθέσμως το 84% της κοινωνίας πλήρωσε φόρους, αλλά και γιατί λόγω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών μειώθηκε η φοροδιαφυγή έχοντας πέρσι περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα έσοδα από ΦΠΑ», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, αυτοί ήταν οι βασικοί λόγοι, με κυριότερη την ανάπτυξη, για τους οποίους «καταφέραμε και να βελτιώσουμε τα δημόσια οικονομικά, και να τα σταθεροποιήσουμε και να βοηθήσουμε γενναία και σημαντικά, και αποτελεσματικά, την ελληνική κοινωνία. Κυρίως αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Σχετικά με την αύξηση στα επιδόματα ΟΠΕΚΑ, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως «Η αύξηση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι μόνιμη. Σαφέστατα αντέχει η ελληνική οικονομία, για τους λόγους που σας εξήγησα προηγουμένως. Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% δεν αλλάζει. Δημιουργήθηκε ένας δημοσιονομικός χώρος και η τελευταία μας πρωτοβουλία πριν τις βουλευτικές εκλογές, είναι ακριβώς αυτή η βοήθεια στους συμπατριώτες μας με ιδιαίτερες ανάγκες, που όμως έχουν και ιδιαίτερες δεξιότητες. Τους σεβόμαστε και για αυτό ερχόμαστε να τους βοηθήσουμε με μόνιμο τρόπο, περίπου 170 με 200.000 είναι αν δεν με απατά η μνήμη μου και με ένα δημοσιονομικό κόστος που αντέχει η χώρα. Μόνιμη παρέμβαση, μόνιμη αύξηση 8%, πολύ υψηλότερα από τον πληθωρισμό φέτος».

Τέλος, σε ερώτηση για το πόσο αισιόδοξος είναι ότι στις 21 Απριλίου θα επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα, απάντησε: «Εμείς έχουμε κάνει και έχουμε υλοποιήσει όλες τις προϋποθέσεις ώστε η χώρα να επιτύχει επενδυτική βαθμίδα. Πλέον, και ακόμα καλύτερα δημόσια οικονομικά. Από εκεί και πέρα είναι επιλογές των οίκων αξιολόγησης. Εμείς μένουμε σταθεροί στην εκτίμησή μας ότι το 2023 είναι απολύτως εφικτή η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας. Ήδη έχουμε 12 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας».

Βίντεο: Χάρης Γκίκας

Σχετικές ειδήσεις