ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκπληξη: Πρωτογενές μηδενικό έλλειμμα για το 2022

Χρήστος Σταϊκούρας
Newsbomb.gr/Χάρης Γκίκας

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η χώρα μας μηδενίζει το πρωτογενές έλλειμμα για το 2022

Την έκπληξη για πρωτογενές μηδενικό έλλειμμα για το 2022 έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» με θέμα «Ελληνική Οικονομία - Ανθεκτικότητα - Πρόοδος - Προοπτική».

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι η εκδήλωση έχει ως επίκεντρο την προοπτική της ελληνικής οικονομίας σε ένα ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον. «Τα καταφέραμε όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κράτος και κυβέρνηση», είπε και πρόσθεσε: «Η ελληνική οικονομία κατάφερε να στηρίξει τους ευάλωτους, να αναπτυχθεί σταθερά και βιώσιμα, να βελτιώσει τη θέση και το κύρος της, να μετασχηματιστεί, να ισχυροποιηθεί. Ό,τι είπαμε το κάναμε... Παρά τις συνεχείς ανατροπές, τηρήσαμε τα πάντα. Θέλουμε να εμβαθύνουμε τη σχέση μας με τους πολίτες. Ευχαριστώ τον κ. Μητσοτάκη για την τιμή και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Η οικονομία μας διακρίνεται σήμερα για ανθεκτικότητα, πρόοδο και δυναμική».

Μάλιστα, σημείωσε ότι σήμερα μπορούμε να μιλάμε με έργα αλλά και πράξεις:

  • Μειώσαμε φόρους
  • Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ
  • Μειώσαμε την προκαταβολή φόρου
  • Καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης
  • Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές
  • Χορηγήσαμε κίνητρα για την αύξηση της πλήρους απασχόλησης
  • Θεσπίσαμε κίνητρα για τον επαναπατρισμό νέων που έφυγαν από τη χώρα μας
  • Στηρίξαμε τους πολίτες με μέτρα 57 δισ. ευρώ
  • Ενισχύσαμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών με παρεμβάσεις όπως είναι η αύξηση των μισθών, η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση των συντάξεων

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ανακοινώθηκε και το πρωτογενές μηδενικό έλλειμμα για το 2022. «Η Ελλάδα δεν ήταν μόνη σε αυτό. Ήταν μαζί ο φίλος μου, ο Πασκάλ. Αξιότιμε, φίλε Πασκάλ, προσωπικά σε ευχαριστώ», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. «Εργαστήκαμε σκληρά, κάτι που μας ενισχύει την άποψη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ξέρουμε πού πάμε και πώς να πάμε. Δεν κλείνουμε τα μάτια στα κακώς κείμενα, ούτε κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί», τόνισε, προσθέτοντας ότι όλα αυτά θα γίνουν με σταθερά βήματα. «Χρειαζόμαστε ένα κράτος που θα τονώνει τη βιώσιμη ανάπτυξης της χώρας μας. Θα στηρίζει με συνέπεια τις προσπάθειες για ατομική προκοπή.

Στις 21 Μαϊου θα γίνουν οι εκλογές, με τον υπουργό Οικονομικών να στέλνει μήνυμα στον λαό. «Να προχωρήσουμε με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη». «Ανεβάζουμε τη χώρα και πάμε την πατρίδα πιο μακριά», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, κλείνοντας την ομιλία του.

Όπως είπε νωρίτερα στα Παραπολιτικά ο Χρήστος Σταϊκούρας, όταν διαπιστώνεται ότι κάποιες πηγές εσόδων έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά, θα αξιοποιούνται. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ακόμη πως η μεγάλη αύξηση των εσόδων οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη.

Επιπλέον, σημείωσε πως περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ σημαίνει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και πως δεν υπάρχουν οι πόροι για να καλυφθεί. Για τα «κόκκινα» δάνεια, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση έκανε τον εξωδικαστικό μηχανισμό, στον οποίο έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 4.000 δανειολήπτες. Μάλιστα, τόνισε πως οι διαχειριστές δανείων πρέπει να δουν ξανά τις ρυθμίσεις.

Ακόμη, στάθηκε και στη διεύρυνση των κριτήριων για την υπαγωγή ευάλωτων νοικοκυριών στην πλατφόρμα, όπου οι τράπεζες καταβάλλουν το 50% της αύξησης των επιτοκίων. Κλείνοντας ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι οι τράπεζες έχουν μειώσει τις προμήθειες σε συγκεκριμένα προϊόντα, ενώ είπε πως η κυβέρνηση έχει και άλλες απαιτήσεις από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.