ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα τα μυστικά για τη ρύθμιση παλαιών και νέων χρεών

Όλα τα μυστικά για τη ρύθμιση παλαιών και νέων χρεών
INTIME

Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τη νέα έκτακτη ρύθμιση των 36 - 72 δόσεων για οφειλές προς την εφορία που γεννήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 αλλά και για την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 36 ή 72 δόσεων και των 120 δόσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τα τέλη Ιουλίου προκειμένου να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων και να υποβάλουν τη σχετική αίτηση. Ωστόσο, όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, όσοι δεν επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 36-72 δόσεων ή των 120 δόσεων θα ελεγχθούν σε βάθος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, περί τους 190.000 έχουν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων και περίπου 10.000 τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας (36-72).

Για όσους από τους ανωτέρω δεν υποβάλουν την αίτηση επανένταξης θα γίνει στις αρχές Αυγούστου καταλογισμός των φόρων και των προστίμων και αμέσως θα ξεκινήσουν κατασχέσεις και έλεγχοι. Ακριβώς το ίδιο θα γίνει και σε όσους άφησαν απλήρωτους φόρους από τον Νοέμβριο του 2021 μέχρι και σήμερα, αλλά σε δεύτερη φάση. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, προτεραιότητα θα δοθεί στον έλεγχο των μεγάλων οφειλετών αλλά και σε όσους υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν περιουσιακά στοιχεία, αλλά αρνούνται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ:

1. Νέα ρύθμιση οφειλών.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, για τη ρύθμιση των 36-72 δόσεων, οι οφειλέτες που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν από την ενεργειακή κρίση θα μπορέσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές που άφησαν απλήρωτες στην εφορία από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023. Η νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ παράλληλα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 72 ή 120 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 30 ευρώ και συνοδεύεται από ευεργετήματα, όπως είναι η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών. Για τους οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023, και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, δίνεται η δυνατότητα να τις εντάξουν και αυτές στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων, ενώ αν την 1η Νοεμβρίου 2021 υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων η οποία μεταγενέστερα χάθηκε και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής να συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις για τον ενδιαφερόμενο:

α) Να έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων πέντε ετών, για τις οποίες η προθεσμία υποβολής έχει λήξει μέχρι τις 31.12.2022.

β) Να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία.

γ) Αν ο αιτών έχει υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, η ρύθμιση αυτή να βρίσκεται σε ισχύ.

Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε 15%.

H πρώτη δόση καταβάλλεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

2. Επανένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Η παλαιά ρύθμιση των 120 δόσεων ανοίγει για όσους την έχασαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Αυτό σημαίνει ότι όσοι είχαν καταβάλει έστω και μία δόση το 2019 που ξεκίνησε η ρύθμιση μπορούν να επανενταχθούν.

3. Επανένταξη στη ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας.

Η πλατφόρμα των 36 ή 72 δόσεων η οποία αφορά τα χρέη της πανδημίας δίνει δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχασαν τη ρύθμιση έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Ο χρόνος για την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων λήγει την 31η Ιουλίου 2023. Μέχρι τότε οι οφειλέτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση καταβάλλοντας δύο δόσεις, την τρέχουσα και μία επιπλέον, που αποσβένουν παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας. Η αναβίωση των ρυθμίσεων περνάει από την υποχρεωτική, εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης, ένταξη των αρρύθμιστων οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Αυτό το σχήμα καλύπτει και όσους είχαν ενταχθεί νωρίτερα στις 24-48 δόσεις και έχασαν τη ρύθμιση. Ταυτοχρόνως, όμως, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, τις οφειλές της απολεσθείσας ρύθμισης ο οφειλέτης υποχρεούται να τις εντάξει εκ νέου στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.