ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μέτρα στην ΕΕ για την ελάφρυνση πολιτών και επιχειρήσεων από το ενεργειακό κόστος

Νέα μέτρα στην ΕΕ για την ελάφρυνση πολιτών και επιχειρήσεων από το ενεργειακό κόστος
Pixabay

Σημαντικός αριθμός κρατών έχει λάβει μέτρα στο πεδίο της φορολογίας προκειμένου να συνδράμει στην ελάφρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων από το ιδιαίτερα αυξημένο ενεργειακό κόστος. 

Ειδικότερα, πρόσφατα, στην Ιταλία ψηφίστηκε νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο συγκεκριμένες επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από πίστωση φόρου ίση με 10% ή 20% του ενεργειακού τους κόστους, ενώ παράλληλα η προμήθεια φυσικού αερίου, υπό προϋποθέσεις, υπάγεται σε υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%.

Μάλιστα, η Ιταλία σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των επιχειρήσεων, παρέχει σε αυτές τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε συμβιβασμό των εκκρεμών δικαστικών φορολογικών τους υποθέσεων καταβάλλοντας, εφάπαξ, ποσό ανάλογο με τον βαθμό εκδίκασης καθώς και το ύψος της επίδικης απαίτησης.

Περαιτέρω, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει θεσμοθετήσει στη Βόρειο Ιρλανδία απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τα υλικά εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ σημειώνεται ότι σε κάποιες περιοχές του Καναδά έχει μειωθεί σημαντικά η φορολογία των ορυκτών καυσίμων (βενζίνης και πετρελαίου).

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Κροατία, η οποία παρέτεινε την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% (αντί 13%) στην προμήθεια φυσικού αερίου, καυσόξυλων και άλλων προϊόντων καύσης για θέρμανση. Συνεπώς, είναι ξεκάθαρη η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν τα κράτη προκειμένου να ενισχύσουν όχι μόνο τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις σε μία περίοδο κατά την οποία το ενεργειακό κόστος συνεχίζει να αυξάνεται.