ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνονται τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Παρατείνονται τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
INTIME

Παρατείνονται τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία θα αποτελούν και τη φαρέτρα απέναντι σε πιθανές νέες ανατιμήσεις των τιμολογίων με έξτρα μπόνους σε όσους κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών αναμένεται να εκδώσουν κοινή απόφαση με την οποία το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πέρυσι τον Αύγουστο και λήγει την 1η Ιουλίου 2023 θα έχει ισχύ μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρατείνονται τα ακόλουθα έκτακτα μέτρα:

  • Ο μηχανισμός ανάκτησης εσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς στη χονδρεμπορική αγορά. Πρόκειται για το πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής.
  • Η χορήγηση επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, αν και εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο.
  • Η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος.
  • Η δυνατότητα της μετακίνησης των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο χωρίς την επιβολή οικονομικού πέναλτι.
  • Η ανακοίνωση από τους παρόχους των τιμολογίων ρεύματος του επόμενου μήνα στις 20 του τρέχοντος.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενημερώσει σχετικώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συγκεκριμένη απόφαση.

Η κυβέρνηση έλαβε τη σχετική απόφαση για την παράταση των έκτακτων μέτρων στο ενδεχόμενο που απαιτηθεί η προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές ενέργειας.

Την ίδια στιγμή η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες ότι ενέκρινε, αναδρομικά, τις επιδοτήσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση σε επαγγελματίες με παροχές ρεύματος μέχρι 35 kVa και αγρότες, ενώ όπως προκύπτει από την απόφαση της δίνει τη δυνατότητα της επιχορήγησης των συγκεκριμένων τιμολογίων μέχρι και το τέλος του 2023.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα που συγκεντρώνονται από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, αυτά βαίνουν μειούμενα. Ο λόγος έχει να κάνει με την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας και άρα με το ότι αυτές δεν ξεπερνούν το πλαφόν. Υπενθυμίζεται ότι έχουν οριστεί ανώτατες τιμές αποζημίωσης στις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΡΑΑΕΥ μέχρι αυτές τις μέρες του Μαΐου έχουν ανακτηθεί μόλις 15 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο 43 εκατ. ευρώ και τον Μάρτιο 52,6 εκατ. ευρώ.