ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ αδήλωτα ποσά από μισθούς και συντάξεις από ξένες χώρες

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ αδήλωτα ποσά από μισθούς και συντάξεις από ξένες χώρες
INTIME

Αδήλωτα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις τα οποία προέρχονται από το εξωτερικό θα αναζητήσει μετά το τέλος της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η ΑΑΔΕ.

Το προσεχές διάστημα η φορολογική διοίκηση θα λάβει τις πληροφορίες από τις αντίστοιχες φορολογικές αρχές ευρωπαϊκών αλλά και τρίτων χωρών. Στην περίπτωση που διαπιστωθούν ότι κάποιοι ξέχασαν να τα δηλώσουν θα κληθούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις πληρώνοντας τους αναλογούντες φόρους και πρόστιμα.

Την περασμένη χρονιά από τις διασταυρώσεις που διενεργήθηκαν σε μισθούς και συντάξεις εξωτερικού ήρθαν στο φως αδήλωτα εισοδήματα εκατομμυρίων. Συγκεκριμένα, από 131.828 ενεργούς ΑΦΜ με εισοδήματα του εξωτερικού, διασταυρώθηκαν οι 117.092, δηλαδή το ποσοστό ταυτοποίησης ανήλθε σε 89%.

Μετά την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων απεστάλησαν ηλεκτρονικά μηνύματα προκειμένου να υποβληθούν τα επιπλέον εισοδήματα που εντοπίστηκαν. Τελικά υποβλήθηκαν 4.109 φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 7,1 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις που εντοπίζονται αδήλωτα εισοδήματα και παλαιότερων χρήσεων οι φορολογούμενοι με τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν να τα δηλώσουν στο έτος που αναλογούν και να φορολογηθούν με τους συντελεστές που ίσχυαν την περίοδο εκείνη.

Διευκρινίζεται ότι για τα αδήλωτα εισοδήματα από το εξωτερικό δεν ισχύει η πενταετής παραγραφή, αλλά αντίθετα το περιθώριο της φορολογικής διοίκησης να διενεργήσει έλεγχο και να καταλογίσει τους φόρους επεκτείνεται στα 10 έτη. Μάλιστα στην περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση το διάστημα επεκτείνεται στα 15 έτη.

Στο μεταξύ, περισσότερες από 110.000 δηλώσεις έχουν υποβληθεί στο πρώτο δεκαήμερο λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος Taxisnet, με το συνολικό ποσό φόρου που έχει βεβαιωθεί να ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ. Ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων κινείται στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα και, όπως όλα δείχνουν, τις επόμενες μέρες θα επιβραδυνθεί λόγω των εορτών του Πάσχα.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις 110.267 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί:

• Το 55,72% των δηλώσεων είναι μηδενικό. Αυτό σημαίνει ότι οι 61.442 φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο.

• Το 25% των δηλώσεων είναι χρεωστικό. Συνολικά, οι 27.566 φορολογούμενοι θα πληρώσουν 20 εκατ. ευρώ με τον μέσο φόρο να διαμορφώνεται στα 725 ευρώ.

• Το 19,28% των φορολογουμένων θα λάβει επιστροφή. Οι 21.259 φορολογούμενοι θα λάβουν το ποσό των 9,5 εκατ. ευρώ ή 448 ευρώ ο καθένας.