ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνδυνος για αυξήσεις στο κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος

Κίνδυνος για αυξήσεις στο κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΡΑΑΕΥ έκανε γνωστό ότι ο Ειδικός Λογαριασμός ΥΚΩ (ΕΛΥΚΩ) είναι ελλειμματικός.

Στον ΕΛΥΚΩ συγκεντρώνονται τα έσοδα για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) από τους λογαριασμούς ρεύματος προκειμένου η πολιτεία να διασφαλίζει φθηνότερα τιμολόγια για τις εισοδηματικά και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες αλλά και ίδιες χρεώσεις στους νησιώτες με εκείνες των καταναλωτών της ηπειρωτικής Ελλάδας. Τα ποσά καταβάλλονται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια εκείνοι πληρώνονται από τον ΕΛΥΚΩ, που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με τον ΕΣΠΕΝ, οι προμηθευτές ειδοποιήθηκαν από τον ΔΕΔΔΗΕ πως για τον Απρίλιο, επειδή ο Ειδικός Λογαριασμός είναι ελλειμματικός, θα εισπράξουν απομειωμένο αντάλλαγμα και στη συνέχεια με ειδική προβλεπόμενη μεθοδολογία θα τους καταβληθεί και το υπόλοιπο ποσό, όταν ο ΕΛΥΚΩ καταστεί πλεονασματικός.

Ο Σύνδεσμος των Παρόχων αντέδρασε και ζητεί αφενός να εφαρμοστούν οι διατάξεις της νομοθεσίας που προβλέπουν ειδικά μέτρα, όπως η αναπροσαρμογή των μοναδιαίων χρεώσεων ΥΚΩ και η καταβολή ποσού από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο ΕΣΠΕΝ ζητεί επίσης να γίνει προσθήκη στο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο με την οποία θα προβλέπεται η αποζημίωση των προμηθευτών για το χρηματοοικονομικό κόστος που αναλαμβάνουν εξαιτίας της καθυστέρησης της πληρωμής τους. Σημειωτέον ότι οι πάροχοι αναγκάζονται να καλύψουν τα ποσά της παροχής ΥΚΩ στους καταναλωτές μέσω ιδίων κεφαλαίων αφού ο ΕΛΥΚΩ είναι ελλειμματικός.

Η πολιτεία προκειμένου να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που επιχορηγεί τους λογαριασμούς ρεύματος στη διάρκεια της κρίσης, άντλησε από τον ΕΛΥΚΩ 460 εκατ. ευρώ. Επίσης, για να παγώσουν οι χρεώσεις ΥΚΩ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες χαμηλής και μέσης τάσης το διάστημα Νοεμβρίου 2021 - Μαρτίου 2022, μειώθηκαν κατά 65 εκατ. ευρώ οι εισροές στον Ειδικό Λογαριασμό.

Όλα αυτά αποτελούν μια νέα απειλή αύξησης των λογαριασμών ρεύματος.