ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα λειτουργήσει η προοδευτική αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού

Πώς θα λειτουργήσει η προοδευτική αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού
Pixabay

Η ενεργοποίηση του προοδευτικά ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού βρίσκεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Το μέτρο αφορά στους συνεπείς οφειλέτες και παρά το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί από το 2019 παραμένει ανενεργό μέχρι σήμερα.

Με βάση τη ρύθμιση, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες.

Η νέα φιλοσοφία είναι να μπορούν οι φορολογούμενοι που ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, να «χτίζουν» προοδευτικά έναν ακατάσχετο λογαριασμό, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν καταβάλει δύο δόσεις της ρύθμισης και υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης. Ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα ο περιορισμός της κατάσχεσης θα χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.

Παραδείγματα

  • Αν ο μηνιαίος μισθός ή η μηνιαία σύνταξη ή άλλο βοήθημα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ αλλά δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση ποσοστού 50% του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ αν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.
  • Για παράδειγμα αν κάποιος οφειλέτης εισπράττει μισθό 1.600 ευρώ το μήνα, η εφορία μπορεί να του κατάσχει κάθε μήνα το 100% του ποσού άνω των 1.500 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ, συν το 50% της διαφοράς μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ δηλαδή άλλα 250 ευρώ.