ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαρκής η άνοδος στις τιμές των κατοικιών

Διαρκής η άνοδος στις τιμές των κατοικιών
INTIME

Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίστηκε η άνοδος των τιμών πώλησης κατοικιών και κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη τιμών Spitogatos Property Index (SPI) του ηλεκτρονικού δικτύου αγγελιών, οι τιμές στο κέντρο της Αθήνας αυξήθηκαν κατά 11% έναντι αύξησης 8,5% και διαμορφώνονται πλέον σε 1.890 ευρώ/τ.μ., από 1.700 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. Αντιστοίχως, στα δυτικά προάστια η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ανέρχεται σε 1.715 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 14,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα κι ενώ η αύξηση κατά το πρώτο τρίμηνο είχε διαμορφωθεί σε 11,2%.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» αφορά κατοικίες που ανεγέρθηκαν πριν από το 2007, επιφάνειας έως 150 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ.

Φορείς της αγοράς ακινήτων είχαν σπεύσει να προειδοποιήσουν ότι, παρότι το πρόγραμμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, θα οδηγούσε νομοτελειακά σε αυξήσεις των τιμών περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τη δεξαμενή των ακινήτων που θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμα για τους ενδιαφερομένους. Αυτό προκύπτει εξαιτίας του ότι προστέθηκε απότομα μια επιπλέον ζήτηση της τάξεως των 35.000 αγοραστών (με βάση τον αριθμό των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στις τράπεζες), σε μια αγορά που ήδη μαστίζεται από χαμηλή προσφορά.

Εκτός όμως από το εν λόγω πρόγραμμα, ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας επιδρά φέτος στην αγορά κατοικίας, ιδίως στο κέντρο και στα νότια προάστια. Ο λόγος για τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής μέσω του σχετικού προγράμματος.

Η επικείμενη λήξη της προθεσμίας (31 Ιουλίου) που μπορούν να συνάπτουν προσύμφωνα αγοράς κατοικιών αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ για την εξασφάλιση της άδειας, προτού η ελάχιστη αξία διπλασιαστεί σε 500.000 ευρώ από την 1η Αυγούστου, έχει προκαλέσει «φρενίτιδα» αγοραπωλησιών, που επίσης αντανακλάται στις αυξήσεις των τιμών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos Property Index (SPI), στα νότια προάστια οι μέσες ζητούμενες τιμές κατά το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 14,7%, σε 3.511 ευρώ/τ.μ.