ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι υψηλότερα αμειβόμενοι CEO στις ΗΠΑ

Οι υψηλότερα αμειβόμενοι CEO στις ΗΠΑ
Pixabay

Οι καλύτερα αμειβόμενοι CEO δεν είναι πάντα εκείνοι που διοικούν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. 

Οι επικεφαλής των Hertz, Peloton και Pinterest έβγαλαν περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια ο καθένας το 2022, δηλαδή παραπάνω από τον Τιμ Κουκ της Apple, ο οποίος αμείφθηκε με 99 εκατ. δολάρια.

Στοιχεία της Wall Street Journal δείχνουν ότι οι 6 από τους 10 πιο ακριβοπληρωμένους CEO «τρέχουν» επιχειρήσεις που δεν είναι στον S&P 500. Ανάμεσα σε αυτούς, για παράδειγμα, είναι ο Κίβι Καμάρα, επικεφαλής της CS Disco, μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών cloud για δικηγόρους, που έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 500 εκατ. δολαρίων. Με βασικό μισθό 500.000 δολαρίων και ένα πακέτο stock options αξίας 109 εκατ. δολαρίων, ο συνιδρυτής της CS Disco ανήκει στο κλαμπ των CEO που έβγαλαν περισσότερα από τον Κουκ.

Ο πιο καλοπληρωμένος, σύμφωνα με την WSJ, είναι ο Στίβεν Σβάρτσμαν της Blackstone. Ο CEO του γίγαντα του private equity έβγαλε 253 εκατ. δολάρια το 2022. Ακολουθεί ο Σουντάρ Πιτσάι, της μητρικής της Google, Alphabet, ο οποίος έλαβε ένα πακέτο συνολικής αξίας 226 εκατ. δολαρίων.

Η αμοιβή του μέσου CEO στις εταιρείες του S&P 500 μειώθηκε στα 14,5 εκατ. δολάρια πέρυσι, από 14,7 εκατ. δολάρια το 2021. Η C-Suite Comp ανέλυσε τα στοιχεία αμοιβών σχεδόν 4.000 εισηγμένων επιχειρήσεων των ΗΠΑ και βρήκε 9 CEO που έβγαλαν περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια το 2022, ενώ τον προηγούμενο χρόνο στη λίστα αυτή είχαν μπει περισσότερα από 20 στελέχη.

Κατά κανόνα, το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής ενός CEO αποτελείται από μετοχές ή stock options της εταιρείας, η αξία των οποίων εμφανίζει διακυμάνσεις. Πολλά τέτοια πακέτα είναι συνδεδεμένα με συγκεκριμένους στόχους για τις επιδόσεις της εταιρείας ή την παραμονή του CEO στη θέση του.

Στην περίπτωση του Σβάρτσμαν, που είναι συνιδρυτής της Blackstone, περίπου το 30% της αμοιβής του αντανακλά τις επιδόσεις των επενδύσεων της εταιρείας για το 2021.

Στη Hertz, ο CEO Στίβεν Σερ έλαβε συνολική αμοιβή 182 εκατ. δολ., ενώ άλλα 178 εκατ. δολάρια σε μετοχές θα περάσουν στα χέρια του σταδιακά έως το 2026, εφόσον η εταιρεία επιτύχει συγκεκριμένους στόχους. Ο Σερ, που έχει διατελέσει οικονομικός διευθυντής της Goldman Sachs, ανέλαβε τα ηνία της Hertz τον Φεβρουάριο του 2022, επτά μήνες αφότου η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων βγήκε από το καθεστώς της χρεοκοπίας.

Ο CEO της Peloton, Μπάρι Μακάρθι, ανέλαβε επίσης τον Φεβρουάριο του 2022, έχοντας περάσει από τις Spotify και Netflix. Το πακέτο της αμοιβής του, ύψους 168 εκατ. δολαρίων, αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από stock options, τα οποία ωριμάζουν σε ορίζοντα τετραετίας.

Και από τα 123 εκατ. δολάρια της αμοιβής του CEO της Pinterest, Μπιλ Ρίντι , σχεδόν τα 101 εκατ. δολάρια είχαν τη μορφή stock options και 21,5 εκατ. δολάρια ήταν σε μετοχές, που θα δοθούν εφόσον παραμείνει στη θέση του για τέσσερα χρόνια.