ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ φωτογραφίζει η Λαγκάρντ

Και νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ φωτογραφίζει η Λαγκάρντ
Associated Press

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δράσει εάν οι αξιωματούχοι δουν ταυτόχρονη άνοδο τόσο στα περιθώρια εταιρικών κερδών όσο και στους μισθούς, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στη γαλλική περιφερειακή εφημερίδα La Provence.

Κατά την ίδια, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ακόμη «δουλειά να κάνουν» για να θέσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Τα σχόλια της επικεφαλής της ΕΚΤ έρχονται ενόψει και της απόφασης στις 27 Ιουλίου, η οποία είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν εάν θα αυξήσουν ξανά το κόστος δανεισμού στην επόμενη συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο.

Tα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής καθυστερούν να φανούν, καθώς εκτιμάται πως απαιτούνται περίπου 18 μήνες για να φανεί ο αντίκτυπος μιας αύξησης επιτοκίων στα αγοραστικά μοτίβα και τις τιμές.

Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι αυτή τη φορά η καθυστέρηση ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη και ο αντίκτυπος της σύσφιγξης ηπιότερος. Υποστηρίζουν ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι εντυπωσιακά ανθεκτική, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος στηρίζει μεγάλο μέρος του ΑΕΠ στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Παράλληλα, η μακροπρόθεσμη μετάβαση από τη μεταποίηση προς τις υπηρεσίες, που απαιτούν λιγότερα κεφάλαια, μπορεί να συμβάλει στον ηπιότερο αντίκτυπο της σύσφιγξης στην οικονομία. Τέλος, οι διαρθρωτικές αλλαγές σε σημαντικούς τομείς, όπως οι αγορές κατοικίας και εργασίας, που έχουν σημειωθεί από τη δεκαετία του 1990, μπορεί να ευθύνονται για τα ηπιότερα αποτελέσματα.