ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική αύξηση στις πρόωρες αποπληρωμές στεγαστικών δανείων

Σημαντική αύξηση στις πρόωρες αποπληρωμές στεγαστικών δανείων
INTIME

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg βάσει στοιχείων της ΕΚΤ, τους πρώτους πέντε μήνες του 2023 οι πρόωρες αποπληρωμές στεγαστικών δανείων σημείωσαν αύξηση 24% στην Ισπανία και 23% στην Πορτογαλία. 

Στις χώρες της νότιας Ευρώπης τα στεγαστικά δάνεια έχουν συνήθως κυμαινόμενα επιτόκια που ακολουθούν τις αυξήσεις ή μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ. Το Euribor ενός έτους, που αποτελεί το επίπεδο αναφοράς για τα επιτόκια στα περισσότερα στεγαστικά δάνεια στην Ισπανία, από τα μέσα του έτους έχει αυξηθεί πάνω από το 4%.

Ετσι, πολλοί δανειολήπτες στην περιοχή αναγκάζονται να καταβάλουν επιτόκιο τριπλάσιο από εκείνο που πλήρωναν πριν από μόλις 12 μήνες. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Πορτογαλία. Ως εκ τούτου σπεύδουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους φοβούμενοι περαιτέρω αυξήσεις που θα καταστήσουν ακόμη πιο ακριβή και δύσκολη την αποπληρωμή τους.

Η κατάσταση είναι όμως εντελώς διαφορετική σε άλλες χώρες, κατά κύριον λόγο στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, όπου είναι πολύ πιο συνήθη τα δάνεια με σταθερό επιτόκιο. Τους πρώτους πέντε μήνες του έτους μειώθηκαν οι πρόωρες αποπληρωμές στεγαστικών δανείων σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία και συνολικά ανήλθαν σε ποσό κατά 59,5 δισ. ευρώ λιγότερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.