ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβότερος ο δανεισμός των νοικοκυριών - Σε υψηλά 22 ετών τα επιτόκια της ΕΚΤ

Ακριβότερος ο δανεισμός των νοικοκυριών  - Σε υψηλά 22 ετών τα επιτόκια της ΕΚΤ
AP Photo/Michael Probst

Η ΕΚΤ θα αυξήσει σήμερα τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και υπάρχει πιθανότητα να κάνει μια ανάλογη κίνηση στις 14 Σεπτεμβρίου.

Το γεγονός ότι οι νέες προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ τοποθετούν υψηλότερα τον ονομαστικό και ειδικά τον δομικό πληθωρισμό, ενισχύει τα επιχειρήματα για συνέχιση της σύσφιγξης, ενώ η ένταση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής δικαιολογεί και το μικρό ύψος της αύξησης.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι με εξαίρεση τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια, σε όλες τις υπόλοιπες χορηγήσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο οι δανειολήπτες θα δουν τις δόσεις τους να αυξάνονται. Οι τράπεζες από τον περασμένο μήνα έχουν ενεργοποιήσει μία νέα δράση για όλα τα πράσινα δάνεια φυσικών προσώπων που έχουν ληφθεί για τη χρηματοδότηση ακινήτων. Εκεί οι δείκτες αναφοράς (βασικό επιτόκιο ΕΚΤ, euribor) με τους οποίους είναι συνδεδεμένα τα επιτόκια θα παραμένουν κλειδωμένα για 12 μήνες. Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης αυτών των χορηγήσεων θα διατηρηθεί στα επίπεδα που βρισκόταν στα τέλη Μαρτίου 2023. Αλλά το «πάγωμα» στην άνοδο των επιτοκίων αυτών δεν αφορά στα νέα δάνεια, δηλαδή για αυτά που είχαν χορηγηθεί πριν από την ανακοίνωση της δράσης.

Επιπτώσεις, επίσης, ενδέχεται να σημειωθούν στα επιχειρηματικά χαρτοφυλάκια καθώς το μεγαλύτερο μέρος είναι με κυμαινόμενα επιτόκια. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων, διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 7,08% από 4,8% πέρσι.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για όσο χρειαστεί και έως ότου ο πληθωρισμός επανέλθει στον στόχο του 2%.