ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Στα 684 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο 2023

Eurobank: Στα 684 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο 2023
INTIME

Αύξηση 56,2% στα καθαρά έσοδα από τόκους το πρώτο εξάμηνο, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 684 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Eurobank. 

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της τράπεζας έχουν ως εξής:

▪ Tα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 56,2% έναντι του Α΄ Εξαμήνου 2022 και διαμορφώθηκαν σε 1,04 δισ. ευρώ λόγω της αύξησης των επιτοκίων, των νέων χορηγήσεων, των επιτοκιακών εσόδων από ομόλογα και παράγωγα προϊόντα και των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου ενισχύθηκε κατά 88 μονάδες βάσης την αντίστοιχη περίοδο και ανήλθε σε 2,63%.

▪ Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 9,9% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 270 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω των εσόδων από τις χορηγήσεις, αντιστοιχώντας σε 68 μονάδες βάσης επί του συνολικού ενεργητικού το Α΄ εξάμηνο 2023.

▪ Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, τα οργανικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 43,7% έναντι του περυσινού Α΄ Εξαμήνου σε 1,33 δισ. ευρώ

▪ Οι Λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 5,7%σε ετήσια βάσηστα 443 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των δραστηριοτήτων εκτός Ελλάδας, των πληθωριστικών πιέσεων και των επενδύσεων σε τεχνολογία και πληροφοριακά συστήματα. Ο δείκτης κόστους – οργανικών εσόδων μειώθηκε σε 33,8% το Α΄ εξάμηνο 2023 , από 45,9% το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022, με το δείκτη κόστους-εσόδων να παραμένει σημαντικά χαμηλότερα του 40% στο 33,3%.

▪ Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 76,0% στα 869 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά κέρδη προ προβλέψεων μειώθηκαν κατά 16,6% σε 888 εκατ. ευρώ το Α΄ εξάμηνο 2023.

▪ Οι προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων αυξήθηκαν κατά 36,8% έναντι του Α΄ Εξαμήνου 2022 σε 164 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούσαν σε 81μονάδες βάσης επί των μέσων χορηγήσεων.

▪ Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, τα οργανικά λειτουργικά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σε ετήσια βάση από 374 εκατ. ευρώ, σε 705 εκατ. ευρώτο Α΄ εξάμηνο 2023.

▪ Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 712 εκατ. ευρώκαι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη σε 599 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,18 ευρώ και η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων5 ανήλθε σε 17,9% το Α΄ εξάμηνο 2023. Τα συνολικά καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 684 εκατ. ευρώ, έναντι 941 εκατ. ευρώ το Α΄ εξάμηνο 2022 και περιλαμβάνουν κυρίως 111 εκατ. ευρώ κέρδος από την απόκτηση συμμετοχής στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου.

▪ Στο τέλος Ιουνίου 2023, ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκε σε 19,0% και ο δείκτης FL CET1 σε 16,3%, αυξημένοι κατά 200 και 230 μονάδες βάσης αντίστοιχα έναντι του Α΄ εξαμήνου 2022.

Κορυφαία προτεραιότητα η διανομή μερίσματος

Κορυφαία μας προτεραιότητα είναι η διανομή μερίσματος, τόνισε ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Με κεφαλαιακό δείκτη CET1 ύψους 17% αναμένεται να ολοκληρώσει η Eurobank το τρέχον οικονομικό έτος, υπερβαίνοντας σημαντικά τον αρχικό στόχο της για 14,5% αλλά και τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα. Τα πλεονάζοντα αυτά κεφάλαια αναμένεται να διατεθούν με τρεις τρόπους, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας στη σημερινή ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου/δευτέρου τριμήνου.

Καταρχάς, θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης η οποία αναμένεται να ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τον κ. Καραβία. Η οργανική ανάπτυξη του δανειακού χαρτοφυλακίου το πρώτο εξάμηνο για τον Όμιλο ανήλθε σε 500 εκατ. ευρώ και προήλθε κυρίως από την επιχειρηματική πίστη.

Οι σημαντικές αποπληρωμές δανείων, κυρίως από τα μεγάλα επιχειρηματικά, οδήγησαν σε μικρότερα μεγέθη πιστωτικής επέκτασης το πρώτο εξάμηνο του έτους, τάση ωστόσο που αναμένεται να αντιστραφεί, δίνοντας ώθηση στη δυναμική του β΄ εξαμήνου. Το growth στα νέα επιχειρηματικά αναμένεται να προέλθει κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού, των κατασκευών, της ενέργειας και ειδικά τις ΑΠΕ, καθώς και τη μεταποίηση.

Ειδικά για την καταναλωτική και τη στεγαστική πίστη, η οποία παρουσιάζει τάσεις επιβράδυνσης τα τελευταία τρίμηνα, ο κ. Καραβίας προέβλεψε σημαντική ανάκαμψη της ζήτησης από το 2024. Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, πάντως, όπου η Eurobank αναμένει νέες εκταμιεύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, τα 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από τις μικρομεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο δεύτερος τομέας όπου θα αξιοποιηθεί το πλεόνασμα κεφαλαίων είναι συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&As) όπου η τράπεζα εξετάζει πιθανές ευκαιρίες και στις τρεις βασικές αγορές όπου δραστηριοποιείται (Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία), όπως επισήμανε ο κ. Καραβίας.

Ο τρίτος τομέας είναι η επιβράβευση των μετόχων, η οποία αποτελεί "προτεραιότητα για την τράπεζα", όπως υπογράμμισε ο CEO. Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank έχει εξαγγείλει payout ratio 25% το 2024 (έναντι των κερδών του 2023) αλλά διαμήνυσε ότι οι ενέργειες επιβράβευσης θα είναι προσεκτικές και βαθμιαίες και όχι "υπερβολικές".

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ο κ. Καραβίας εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι θέμα χρόνο και έχει ήδη προεξοφληθεί στις αγορές, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει υπεράποδοση έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της την προσεχή τριετία.

Όσον αφορά, τέλος, στη διαδικασία επαναγοράς του ποσοστού 1,4% που κατέχει στην τράπεζα το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ, ο CEO εξήγησε ότι η προσφορά στο Ταμείο θα υποβληθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ότι η διαδικασία θα είναι σχετικά σύντομη, συνεπώς αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του ιδίου μήνα.