ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο: Πώς έγινε η κλοπή - μαμούθ των 37 τόνων - Βάζουν μικροτσίπ και σεκιούριτι οι παραγωγοί

Ελαιόλαδο: Πώς έγινε η κλοπή - μαμούθ των 37 τόνων - Βάζουν μικροτσίπ και σεκιούριτι οι παραγωγοί
Pexels.com

Ζημιά χιλιάδων ευρώ σε αποθήκη συνεταιρισμού στη Χαλκιδική. 

Πάνω από 37 τόνοι ελαιόλαδου εξαφανίστηκαν μέσα από αποθήκη συνεταιρισμού στη Χαλκιδική. Την περασμένη Κυριακή το απόγευμα ο πρόεδρος του συνεταιρισμού επισκέφτηκε την αποθήκη. Είδε την πίσω πόρτα ανοιχτή και κατάλαβε πως κάτι περίεργο είχε συμβεί. Άνοιξε τις δεξαμενές και είδε πως μέσα δεν υπήρχε ούτε σταγόνα ελαιόλαδου.

«Πριν από 2-3 μέρες διαπιστώθηκε σε έναν έλεγχο από τον πρόεδρο του συνεταιρισμού ότι κάποιες από τις πόρτες των εγκαταστάσεων ήταν ανοιχτές. Κλήθηκε αμέσως η Ασφάλεια. Το λάδι ήταν αποθηκευμένο σε τέσσερις από τις δεξαμενές και δεν υπάρχει τίποτα αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο δικηγόρος του αγροτικού συνεταιρισμού, Θωμάς Καλπάνης.

Οι τόνοι λαδιού κλάπηκαν

Πάνω από 40 ελαιοπαραγωγοί ενημερώθηκαν πως το λάδι τους… έκανε φτερά. Η περσινή συγκομιδή τους που φυλούσαν μέσα στον συνεταιρισμό μέχρι να καταφέρουν να την πουλήσουν έγινε στόχος επιτήδειων.

«Προχθές με πήρε η μητέρα μου τηλέφωνο και μου είπε ότι ξάδελφός μου που ζήτησε να πάρει λάδι του είπαν έγινε κλοπή, δεν υπάρχει λάδι», ανέφερε το θύμα κλοπής, Χρύσα Ταρκάση.

Η κ. Χρύσα έχασε ένα τόνο και 200 λίτρα ελαιόλαδου. Οι κόποι της οικογένειάς της χάθηκαν από τη μία στιγμή στην άλλη.

«Όλοι μας κοπιάζουμε πάρα πολύ για να βγάλουμε αυτό το λάδι και θέλουμε φυσικά να αποδοθεί Δικαιοσύνη».

Ελαιοπαραγωγοί καταγγέλλουν πως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η κλοπή του ελαιόλαδου κινεί υποψίες.

«Υπάρχει εκτίμηση ότι δεν έχει διαπραχθεί κλοπή και τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με την εντολή που έχω λάβει από τους ελαιοπαραγωγούς θα κατατεθεί μήνυση για υπεξαίρεση», είπε ο δικηγόρος θυμάτων κλοπής, Αθανάσιος Γιοβανούδας.

Προς το παρόν κανείς δεν γνωρίζει ακόμα την ακριβή ποσότητα που είχε μέσα ο συνεταιρισμός όταν έγινε η κλοπή.

«Άλλοι λένε 30, άλλοι λένε 37, άλλοι λένε 50 (τόνοι)», είπε το θύμα κλοπής.

«Το λάδι αυτό όπως μετρήθηκε μετά υπολογίστηκε περίπου στους 35 τόνους εκ των οποίων 15 ανήκουν στον ίδιο τον συνεταιρισμό και οι υπόλοιποι 20 σε διάφορους παραγωγούς», δήλωσε ο δικηγόρος του αγροτικού συνεταιρισμού, Θωμάς Καλπάνης.

Σεκιούριτι και μικροτσίπ στα… ελαιόδεντρα
Ελαιοπαραγωγοί ζουν με τον φόβο. Σκέφτονται να βάλουν μέχρι και τσιπάκια εντοπισμού σε ελαιόδεντρα και τσουβάλια με τη σοδειά τους για να προστατεύσουν την περιουσία τους από επιτήδειους.

«Ψάξαμε και υπάρχουνε τσιπάκια, όπως υπάρχουν για ζώα, για μηχανήματα, για μέλισσες, μας είχε προτείνει μία εταιρία παλαιότερα να έχουμε τσιπάκια για τα τσουβάλια τις ελιές», είπε ο πρόεδρος συνδέσμου ελαιουργών Ηρακλείου, Ευάγγελος Πρωτογεράκης.

Άλλοι πρότειναν να βάλουν μέχρι και σεκιούριτι γύρω από τα χωράφια τους να κάνουν περιπολίες.

«Κάποιοι παραγωγοί επειδή βλέπουν το πρόβλημα να υπάρχει είχαν προτείνει ότι θα συνεισφέρουν χρήματα να κάνουμε ομάδες και να πληρώνουμε σεκιούριτι να περιφρουρεί κάποιες περιουσίες», πρόσθεσε.

Και άλλοι σκέφτονται να φυλάνε οι ίδιοι τις καλλιέργειές τους σε βάρδιες για να σώσουν όπως μπορούν το βιός τους.

«Πάνω από 50 τόνοι κλάπηκαν»

Μιλώντας στο Mega, η ελαιοπαραγωγός και θύμα κλοπής, Χρύσα Ταρκάση, είπε πως το η ποσότητα του λαδιού που της έχει κλαπεί, χρειάζεται βυτία για να μεταφερθεί.

«Η μητέρα μου ήθελε να πουλήσει το λάδι γιατί είχε βρει έναν έμπορο που ήθελε να αγοράσει για 8 ευρώ αλλά την απέτρεψε ο πρόεδρος, λέγοντας της να περιμένει για να πάει στα 10.Δεν ξέρω γιατί».

Ο δικηγόρος θυμάτων, Θανάσης Γιοβάνουδας, είπε πως οι τόνοι που έχουν κλαπεί είναι πάνω από 50 τόνοι.

«Οι εντολείς μου τη Δευτέρα πήγαν στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού για να πάρουν το λάδι που είχαν αφήσει από την προηγούμενη χρονιά για φύλαξη. Την επόμενη μέρα έγινε η μήνυση».