ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Χωρίς πέναλτι οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι - Οι αλλαγές στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Συντάξεις: Χωρίς πέναλτι οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι - Οι αλλαγές στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Ποιες αλλαγές φέρνει το μίνι ασφαλιστικό στους συνταξιούχους εργαζόμενους 

Διατάξεις κοινωνικοασφαλιστικού χαρακτήρα που έχουν ως στόχο να ενισχυθούν τα εισοδήματα των συνταξιούχων και να διευκολυνθεί η συνταξιοδότηση ασφαλισμένων περιλαμβάνει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που έλαβε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά της η Καθημερινή, διασφαλίζεται και νομοθετικά η καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, ανοίγει ο δρόμος προς τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων με χρέη προς τον ΕΦΚΑ έως 30.000 ευρώ, καταργείται το πέναλτι -30% στη σύνταξη όσων συνεχίζουν να εργάζονται και επιβάλλεται εισφορά υπέρ του ΕΦΚΑ στο εισόδημα από απασχόληση ενώ καθιερώνεται επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες.

Κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων - Κατάργηση της περικοπής της σύνταξης

Κατά την προηγούμενη θητεία της, η κυβέρνηση μείωσε την περικοπή της σύνταξης του απασχολούμενου συνταξιούχου από 60% που ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ σε 30%. Αποτέλεσμα της παραπάνω ρύθμισης ήταν ο πενταπλασιασμός των εργαζόμενων συνταξιούχων στην επίσημη αγορά εργασίας, παρότι σε απόλυτους όρους ο αριθμός των εργαζομένων συνταξιούχων παραμένει χαμηλός. Παρά τη βελτίωση, η περικοπή αυτή ισχύει είτε ένας συνταξιούχος εργαστεί για μία ημέρα, είτε έχει πλήρη απασχόληση.

Με την παρούσα διάταξη, καταργείται η περικοπή του 30% της σύνταξης, αφήνοντάς την ακέραια στους απασχολούμενους συνταξιούχους. Στόχος είναι η τόνωση του εισοδήματός των συνταξιούχων, η προώθηση της ενεργού γήρανσης και η περαιτέρω αύξηση της νόμιμης και δηλωμένης συμμετοχής στην αγορά εργασίας των συνταξιούχων που επιθυμούν να εργαστούν. Ταυτόχρονα, θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη. Θεσπίζεται, επίσης, ετήσιο πλαφόν του πόρου που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλασιο της εθνικής σύνταξης.

Παράδειγμα 1: Συνταξιούχος που εργάζεται και δικαιούται σύνταξη ύψους €1.200, αντιμετωπίζει παρακράτηση ύψους €360 βάσει του ισχύοντος καθεστώτος. Εάν αυτός ο συνταξιούχος εργάζεται ως μισθωτός, με μικτό μηνιαίο μισθό €780, θα λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξή του και η παρακράτηση ύψους €360 αντικαθίσταται από μη ανταποδοτικό πόρο ύψους 78€. Όφελος: €282 μηνιαίως.

Παράδειγμα 2: Εάν ο ίδιος συνταξιούχος εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και έχει επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κλάση, όπως η μεγάλη πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών τότε η παρακράτησή ύψους €360 αντικαθίσταται από μη ανταποδοτικό πόρο €169,95x50%=84,98€. Όφελος: €275,02 μηνιαίως.