ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτική βαθμίδα από Fitch και Moodys δείχνουν οι εκτιμήσεις

Επενδυτική βαθμίδα από Fitch και Moodys δείχνουν οι εκτιμήσεις

Θετικές οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία και την επενδυτική βαθμίδα από Fitch και Moodys

Μετά την Standard & Poors που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία πριν από δύο εβδομάδες, το ίδιο αναμένεται να πράξει και η Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Σειρά στη συνέχεια θα έχει η Moody’s για την οποία η Citigroup προβλέπει πως τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει τους δύο προηγούμενους οίκους αξιολόγησης. Σημειώνεται πως η Moody’s είναι ένας από τους δύο μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης που ελέγχουν από κοινού με την S&P Global Ratings το 80% της αγοράς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup, η Moody’s, μετά και την πρόσφατη διπλή αναβάθμισή της, αναμένεται τους επόμενους εννέα μήνες να δώσει και πάλι τελευταία από τους «τοπ 4 οίκους» (DBRS, Moody’s, S&P και Fitch), που είναι σήμερα αποδεκτοί από το ευρωσύστημα, την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. Η χώρα μας θα είναι με αυτό τον τρόπο, η μόνη στην ευρωζώνη που θα αναβαθμιστεί για την περίοδο αυτή, βάζοντας οριστικό τέλος σε μια περίοδο που χαρακτηριζόταν ως «ειδική περίπτωση» κράτους με τον χαμηλότερο βαθμό αξιοπιστίας στην ευρωζώνη. Η Citigroup εκτιμά επιπλέον πως οι αναβαθμίσεις θα συνεχιστούν για την ελληνική οικονομία τα επόμενα 2-4 χρόνια.

Εντωμεταξύ το κόστος δανεισμού της ευρωζώνης σημείωνε άνοδο τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να παίρνουν ανάσα μετά την υποχώρηση του bund σε χαμηλό επτά εβδομάδων που πυροδοτήθηκε από την τιμολόγηση των αγορών για μείωση των επιτοκίων έως και 100 μονάδες βάσης μέχρι τα τέλη του 2024. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου σημειώνει άνοδο 5 μονάδων βάσης στο 2,69%, αφού κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων πέντε μηνών, κλείνοντας την Παρασκευή στο 2,629%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε πάντως στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011, στο 3,024%. Η απόδοση της ελληνικής 10ετίας πάντως υποχωρεί αντίθετα στο ρεύμα στο 3,96%, καθώς οι επενδυτές διαβλέπουν νέες αναβαθμίσεις. Τα βραχυπρόθεσμα προθεσμιακά επιτόκια ευρώ Δεκεμβρίου της ΕΚΤ EURESTECBM9X10=ICAP ήταν τελευταία στο 2,97%, υποδηλώνοντας επιτόκιο διευκόλυνσης καταθέσεων γύρω στο 3,1% μέχρι το τέλος του έτους από 4% που είναι σήμερα.