ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι «αρκούδες» πυροβολούν το πετρέλαιο - Πτώση για 4η εβδομάδα

Οι «αρκούδες» πυροβολούν το πετρέλαιο - Πτώση για 4η εβδομάδα

Το πετρέλαιο καταγράφει πτώση περίπου 5% αυτή την εβδομάδα, παρόλο που ο δείκτης αναφοράς ενισχύθηκε την Παρασκευή.

Το πετρέλαιο οδεύει προς την τέταρτη εβδομάδα απωλειών και πλέον έχει εισέλθει σε bear market μετά τη βύθιση σε bear market, προκαλώντας πονοκέφαλο στους ηγέτες του ΟΠΕΚ+ που πρόκειται να αναθεωρήσουν τους στόχους παραγωγής αργότερα αυτόν τον μήνα.

Το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση περίπου 5% αυτή την εβδομάδα, παρόλο που ο δείκτης αναφοράς ενισχύθηκε την Παρασκευή. Ο «μαύρος χρυσός» έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% από το υψηλό του Σεπτεμβρίου.

Η πτωτική κίνηση οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Οι τιμές για το βαρέλι μειώνονται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η προσφορά υπερβαίνει τις προσδοκίες. Οι αποστολές από τη Γουιάνα και τη Βόρεια Θάλασσα αναμένεται να αυξηθούν τον επόμενο μήνα, ενώ οι εξαγωγές των ΗΠΑ έχουν ενισχυθεί.

Τα παραπάνω θολώνουν τις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου ενόψει της συνεδρίασης του OPEC+- και των συμμάχων του στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία - οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του OPEC+- έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν πρόσθετους περιορισμούς στην παραγωγή μέχρι το τέλος του έτους, αν και οι εξαγωγές αργού της Ρωσίας έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών επιδεινώθηκε από τεχνικούς παράγοντες. Οι βασικοί μετρητές της αγοράς διαπραγματεύονται σε μια πτωτική δομή για πρώτη φορά εδώ και μήνες, ενώ ορισμένοι κινητοί μέσοι όροι έχουν επίσης διασπαστεί τις τελευταίες ημέρες, επιδεινώνοντας την πίεση πώλησης.

«Όλα τα βλέμματα είναι τώρα πίσω στον ΟΠΕΚ+ μετά την πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου, μαζί με την αποδυνάμωση των τεχνικών σημείων και την αποδυνάμωση των οικονομικών στατιστικών», δήλωσε ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στη SEB AB.

Τα στοιχεία των αποθεμάτων από τις ΗΠΑ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα έδειξαν απότομη αύξηση των αποθεμάτων πρόσφατα, ιδιαίτερα στο βασικό κέντρο αποθήκευσης στο Cushing, στην Οκλαχόμα. Οι αποστολές στο εξωτερικό έχουν επίσης εκτιναχθεί καθώς η παραγωγή των ΗΠΑ ενισχύεται, προσθέτοντας προσφορά στην αγορά.