ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία: Έρχονται φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις επιδομάτων - Αναλυτικά τα ποσά και οι δικαιούχοι

Οικονομία: Έρχονται φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις επιδομάτων - Αναλυτικά τα ποσά και οι δικαιούχοι

Οικονομία: Αλλάζει ο χάρτης... πληρωμών για εκατομμύρια Έλληνες από την 1η Ιανουαρίου 2024

Μόνιμες φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις ύψους 1.6 δισ. ευρώ ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2024, ο οποίος κατατίθεται αύριο στη Βουλή.

Από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτους, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αύξηση στον μισθό τους για πρώτη φορά έπειτα από 14 χρόνια, οι συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν νέα αύξηση της τάξεως του 3,05% στις κύριες συντάξεις τους, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με μικρά παιδιά θα έχουν μικρότερη παρακράτηση φόρου τον μήνα λόγω αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου ορίου, ενώ στα τέλη Απριλίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους από φυσικές καταστροφές, θα δουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ της τάξεως του 10%.

Οριακά υψηλότερα συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου τοποθετείται ο πληθωρισμός για φέτος και τον επόμενο χρόνο.

Με βάση τη νέα πρόβλεψη η αύξηση του δείκτη από 3,8% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κινηθεί στο 3,9% για το 2023 για να υποχωρήσει στο 2,6% το 2024.

Με το νέο προϋπολογισμό, οι κερδισμένοι του 2024 είναι:

1. Δημόσιοι υπάλληλοι. Από την 1η Ιανουαρίου εφαρμόζεται νέο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα και 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουμε μεσοσταθμικές αυξήσεις 6,5% με το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλα να ανέρχεται σε 2.084 ευρώ μεικτά ή 1.476 καθαρά.

Οι βασικές παρεμβάσεις αφορούν:

-Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ στον βασικό μισθό

-Αύξηση της οικογενειακής παροχής από 20 έως 50 ευρώ μηνιαίως

-Αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου και ειδικών συνθηκών εργασίας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

2.Συνταξιούχοι. Από την 1η Ιανουαρίου αυξάνονται στα επίπεδα του 3.05% οι συντάξεις. Το μέτρο αφορά 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά ή προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ. Επίσης καταργείται η μείωση 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και αντικαθίσταται με εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών που λαμβάνουν από την εργασία τους. Οι περίπου 750.000 συνταξιούχων με συντάξεις έως 1.600 ευρώ που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ, και δεν θα δουν αύξηση των συντάξεων, θα λάβουν τον Δεκέμβριο 2023, έκτακτη ενίσχυση ύψους από 100 έως 200 ευρώ.

3. Φορολογούμενοι με παιδιά. Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς, συνταξιούχου, αγρότες με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

4. Ιδιοκτήτες ακινήτων. Μειώνεται κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.

5. Δικαιούχοι επιδομάτων. Μέσα στη χρονιά αυξάνονται επίσης τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ και τα επιδόματα μητρότητας για επαγγελματίες και αγρότισσες (έως 630 ευρώ το μήνα).

6.Χαμηλοσυνταξιούχοι. Μονιμοποιείται η πλήρης απαλλαγή περίπου 200.000 πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

Πηγή: Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»