ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης για φορολογικό: Δεν θα ακούσουμε φωνές για τη διαιώνιση μιας άδικης πραγματικότητας

Χατζηδάκης για φορολογικό: Δεν θα ακούσουμε φωνές για τη διαιώνιση μιας άδικης πραγματικότητας

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο νέων αλλαγών στο φορολογικό νομοσχέδιο, δήλωσε ανοιχτός αλλά σημείωσε με νόημα πως έγιναν ήδη σημαντικές αλλαγές για συγκεκριμένες κατηγορίες

Απαντήσεις και διευκρινίσεις σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει «ξεσηκώσει» τους ελεύθερους επαγγελματίες έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα διευκρίνισε πως «δεν είναι οριζόντιο μέτρο η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Είναι διαφορετική η αντιμετώπιση κάποιου νέου επαγγελματία και κάποιου που έχει 6- 8 χρόνια στη δουλειά, και διαφορετική με αυτόν που έχει αρκετούς υπαλλήλους ή μεγάλο τζίρο».

Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του STAR με τη Μάρα Ζαχαρέα, επεσήμανε ότι «παίρνουμε ως σημείο αναφοράς τον κατώτερο μισθό. Δε φαίνεται εύλογο ο ελεύθερος επαγγελματίας να ζει με εισοδήματα μικρότερα από τον κατώτερο μισθό» τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος επισήμανε ότι σήμερα το 71% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κατώτερο από τον μισθωτό.

Ανέφερε ακόμη ότι το 27% των επαγγελματιών δηλώνει ζημιές επί 5 συναπτά έτη και ότι το 4 % πληρώνει το 50% των φόρων όλου του κλάδου! Πρόσθεσε επίσης ότι ο μέσος μισθωτός πληρώνει 1.160 φόρο ενώ ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας 857 ευρώ.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο νέων αλλαγών στο φορολογικό νομοσχέδιο, δήλωσε ανοιχτός αλλά σημείωσε με νόημα πως έγιναν ήδη σημαντικές αλλαγές για συγκεκριμένες κατηγορίες.

«Όταν είναι μαχητό το τεκμήριο σημαίνει ότι μπορείς να το αντιμετωπίσεις… Λέμε ότι αν δηλώνεις εισόδημα κατώτερο από τον εργαζόμενό σου πολλές φορές, πρέπει να πας να το αποδείξεις» τόνισε.

Ο κ. Χατζηδάκης κατέληξε:

«Κάναμε αλλαγές, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε περαιτέρω προτάσεις, αλλά δεν πρόκειται να ακούσουμε τις φωνές για τη διαιώνιση μιας άδικης πραγματικότητας».