ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενοίκια: Άνοδος 5,9% στις τιμές το 2023

Ενοίκια: Άνοδος 5,9% στις τιμές το 2023

Αυξήθηκαν κατά 5,9% οι τιμές ενοικίασης των διαμερισμάτων με τη Θεσσαλονίκη να οδηγεί την κούρσα με αυξήσεις 6,2%

Σημαντική άνοδο κατά μέσο όρο 5,9% σε σύγκριση με το περασμένο έτος σημείωσαν το 2023 οι τιμές των ενοικίων, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις ότι κατά την τρέχουσα χρονιά η αγορά των ακινήτων θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά σε όλα τα επίπεδα. Στην Αττική τα ενοίκια παρουσίασαν αύξηση κατά 5,3%, στη Θεσσαλονίκη κατά 6,2% και στην περιφέρεια κατά 4,6% με διαφοροποιήσεις ανάλογα με την κάθε περιοχή.

H αυξητική τάση είναι αποτέλεσμα της περιορισμένης προσφοράς νεόδμητων κατοικιών προς ενοικίαση, της ανόδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και της έλλειψης ποιοτικών χαρακτηριστικών σε παλιότερες κατοικίες. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι τιμές των ενοικίων διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιοχή αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου.

Εντωμεταξύ έρευνα της RE/MAX Ελλάς καταδεικνύει ότι για ενοικίαση οι Ελληνες αναζητούν ανακαινισμένα ακίνητα, με χώρο στάθμευσης και να είναι κοντά σε στάσεις λεωφορείων και μετρό.

Επιπλέον, ανάλογα με την περιοχή, διαμορφώνονται και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων καθώς την ίδια στιγμή που στην Αθήνα η ύπαρξη χώρου στάθμευσης θεωρείται αναγκαία για σχεδόν εννέα στους δέκα ενοικιαστές, στις πόλεις εκτός Αθηνών οι ενοικιαστές δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα.

Πιο συγκεκριμένα:

Στις περισσότερες περιοχές της Αττικής τη φετινή χρονιά οι ενοικιαστές επέλεξαν ακίνητα εμβαδού από 51 έως 75 τετραγωνικά μέτρα ηλικίας από 16 έως 20 ετών, ενώ στις περιοχές των βορείων προαστίων επιλέχθηκαν ακίνητα από 101 τ.μ. έως 150 τ.μ. και στα νότια από 76 τ.μ. έως 100 τ.μ. Στο κέντρο της Αθήνας, σε πρώτη ζήτηση είναι παλαιότερα ακίνητα ηλικίας 20 ετών μεταξύ 51 έως 75 τ.μ., ενώ στη Δυτική Αττική και στον Πειραιά, ηλικίας από 16 έως 20 ετών, εμβαδού από 51 έως 75 τ.μ. Οσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων αυτών που καθορίζουν και τις τιμές τους, το βασικότερο είναι το ακίνητο να είναι ανακαινισμένο και να υπάρχει ασανσέρ στην περίπτωση των πολυκατοικιών, ενώ για πάνω από οκτώ στους δέκα η ύπαρξη θέρμανσης φυσικού αερίου, τουλάχιστον μιας θέσης πάρκινγκ και η μικρή απόσταση από σταθμούς ή στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς ήταν καθοριστικοί παράγοντες στην επιλογή του ακινήτου.

Θέρμανση με φυσικό αέριο

Οι ενοικιαστές της Θεσσαλονίκης φαίνεται να ταυτίζονται με τις τάσεις που επικρατούν στην Αττική όσον αφορά την επιφάνεια και την ηλικία των ακινήτων που επιλέγουν, όσο για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η θέρμανση με φυσικό αέριο και το ασανσέρ όταν πρόκειται για διαμερίσματα. Επίσης σχεδόν εννέα στους δέκα επιλέγουν ανακαινισμένα ακίνητα και περίπου επτά στους δέκα να εξυπηρετούνται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οσο για τις άλλες πόλεις, οι ενοικιαστές ενδιαφέρονται κυρίως για γκαρσονιέρες έως 50 τ.μ., με τη ζήτηση να είναι υψηλή σε περιοχές όπου υπάρχουν πανεπιστήμια, όπως η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Λάρισα, ο Βόλος, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα. Στις πόλεις αυτές οι ενοικιαστές επιλέγουν τα διαμερίσματα να είναι σε πολυκατοικίες με ασανσέρ, ενώ το 63% έχει προτίμηση στα επιπλωμένα ακίνητα, καθώς η ενοικίαση αφορά συνήθως κατοικίες για φοιτητές.