ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθερά διατηρεί τα επιτόκια η Fed - Το μήνυμα για το 2024

Σταθερά διατηρεί τα επιτόκια η Fed - Το μήνυμα για το 2024

Οι αξιωματούχοι αποφάσισαν ομόφωνα να αφήσουν το εύρος στόχου για το επιτόκιο αναφοράς ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 5,25% έως 5,5%, το υψηλότερο από το 2001.

Αμετάβλητα για 3η συνεχόμενη συνεδρίαση διατήρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια, δίνοντας μήνυμα για μια σειρά περικοπών το επόμενο έτος.

Οι αξιωματούχοι αποφάσισαν ομόφωνα να αφήσουν το εύρος στόχου για το επιτόκιο αναφοράς ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 5,25% έως 5,5%, το υψηλότερο από το 2001.

Σύμφωνα με το bloomberg η πολυαναμενόμενη στροφή της Fed, μετά από αυξήσεις επιτοκίων κατά 5,25 ποσοστιαίες μονάδες, αντανακλά μια σημαντική επιβράδυνση των πιέσεων στις τιμές από τα μέσα του έτους και το «πάγωμα» της αγοράς εργασίας. Η πρόκληση για τα στελέχη της Fed τώρα είναι να αποφασίσουν πότε θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια, κάτι που αν γίνει πολύ σύντομα ωστόσο θα θέσει σε κίνδυνο την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% της Fed.

Οι αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλά αρκετά για να εξασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο. Οι συμμετέχοντες στην αγορά δεν προβλέπουν ότι αυτό θα διαρκέσει πολύ, ενθαρρύνοντας τα στοιχήματα για περικοπές επιτοκίων μόλις τον Μάρτιο.

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αναφέρουν ότι ο «πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το τελευταίο έτος» και τονίζουν ότι θα παρακολουθούν την οικονομία για να δουν αν χρειαστεί κάποια επιπρόσθετη αύξηση επιτοκίων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι 17 στους 19 αξιωματούχους της Fed προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα είναι χαμηλότερα ώς το τέλος του 2024. Η μέση πρόβλεψη δείχνει μείωση κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες από το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα.