Αυξήσεις μισθών: Τριετίες, κλαδικές συμβάσεις και αύξηση κατώτατου από το 2024

Οι τρεις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τις αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

Αυξήσεις μισθών: Τριετίες, κλαδικές συμβάσεις και αύξηση κατώτατου από το 2024
3'

Τρεις είναι η πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την αύξηση των μισθών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για την επαναφορά των τριετιών από φέτος, την ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και τις τέσσερις ετήσιες αυξήσεις του κατώτατου μισθού – έως το 2027 – της τάξεως των 40 – 45 ευρώ περίπου, αρχής γενομένης από το 2024. Σύμφωνα με «Τα Νέα», στόχος είναι η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού από τα 780 ευρώ στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ από τα 1.176,5 ευρώ που είναι σήμερα.

Ο κατώτατος μισθός

Προς νέα αύξηση της τάξεως του 5% έως 6% στις κατώτατες αμοιβές, οδηγούμαστε εντός του 2024, έτσι ώστε στο ποσοστό αυτό να ενσωματωθεί ο τρέχον πληθωρισμός αλλά και ένα μέρος της αύξησης της παραγωγικότητας. Η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα εκκινήσει – εκ νέου – στο τέλος Ιανουαρίου – ούτως ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μισθός μέχρι το τέλος του Μαΐου του 2024.

Με δεδομένα αυτά τα ποσοστά των αυξήσεων ο νέος μισθός θα κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ, οπότε θα απομένουν 120 έως 130 ευρώ – επιπλέον – έως το 2027 για να επιτευχθεί στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.

Οι τριετίες

Στο μεταξύ σημαντική ώθηση στους μισθούς αναμένεται να δώσει το «ξεπάγωμα» των τριετιών από την 1.1.2024, καθώς εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται – σε ορισμένες κατηγορίες μισθωτών – να προκύψουν αυξήσεις της τάξεως του 10%, πέραν της αύξηση που θα δοθεί στον κατώτατο μισθό.

Η καταβολή των τριετιών σε όσους συμπληρώνουν την απαραίτητη προϋπηρεσία είναι υποχρεωτική όπως έχει ξεκαθαρίσει το υπουργείο Εργασίας και «οι εργοδότες που δεν θα τις εφαρμόσουν κινδυνεύουν να υποστούν τις ανάλογες κυρώσεις (πρόστιμα κλπ)».

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς εντός του 2024 θα υπάρξουν αυξήσεις – λόγω τριετιών – σε 100.000 εργαζόμενους. Ο αριθμός αυτός, θα αυξηθεί σε 600.000 έως 700.000 εργαζόμενους εντός των επομένων ετών.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο για την επαναφορά των τριετιών, οι υπάλληλοι, με εξαρτημένη σχέση εργασίας, θα λαμβάνουν το ποσοστό αύξησης του 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες, δηλαδή συνολικά, ποσοστό 30%, όταν συμπληρώνουν προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω. Έτσι, σε ορισμένες κατηγορίες μισθωτών θα προκύψουν αυξήσεις μισθών που θα προέλθουν μόνο από τις τριετίες, χωρίς να συνυπολογίζονται οι αυξήσεις που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση στις κατώτατες αποδοχές.

Οι κλαδικές συμβάσεις

Η «επιστροφή των μισθών» με την αύξηση των μέσων αμοιβών – που προανήγγειλε η κυβέρνηση για την τρέχουσα τετραετία - προϋποθέτει την αναπροσαρμογή όχι μόνο του κατώτατου μισθού αλλά και των υπολοίπων μισθών, στους οποίους, έως τώρα, δεν «περνούν οι αυξήσεις», που δίδονται στα κατώτατα όρια.

Μπορεί μετά την τελευταία αύξηση οι κατώτατοι μισθοί να επανήλθαν στα προ της κρίσης επίπεδα, αλλά οι λεγόμενοι «μέσοι μισθοί», ελάχιστα επηρεάσθηκαν από τις αυξήσεις που δόθηκαν στα κατώτατα όρια των αμοιβών. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο, σύμφωνα με το οποίο το 80% των εργαζομένων δεν έχει «δει» καμία αλλαγή στις αμοιβές του, παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις του κατώτατου μισθού.

Για να επιτευχθεί αυτό, όπως και για να φθάσει ο μέσος μισθός τα 1.500 ευρώ κάτι που προανήγγειλε η κυβέρνηση, θα πρέπει να αποκατασταθεί το νομικό καθεστώς, που κατήργησαν τα μνημόνια, το οποίο ίσχυε για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή