ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 4 ανατροπές στα τεκμήρια της Εφορίας - Τι αλλάζει

Οι 4 ανατροπές στα τεκμήρια της Εφορίας - Τι αλλάζει

Η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% και οι ευνοϊκές αλλαγές για τους φορολογούμενους

Την αναμόρφωση του συστήματος των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ταυτόχρονα με τη μεσοσταθμική μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι παρεμβάσεις στο σύστημα των τεκμηρίων που προτίθεται να προωθήσει η κυβέρνηση περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής. Θα τροποποιηθεί το σύστημα προσδιορισμού των ποσών των τεκμηρίων διαβίωσης, ώστε αυτά να προσεγγίζουν περισσότερο το πραγματικό ετήσιο κόστος συντήρησης και χρήσης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων.
  • Τροποποιήσεις στις διατάξεις για τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους εγγάμους ή τους συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης.
  • Εξάλειψη στρεβλώσεων και αδικιών που προκαλεί ο προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
  • Παρεμβάσεις και στη νομοθεσία για τον τρόπο κάλυψης των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Στο στόχαστρο θα μπει το σύστημα της «ανάλωσης κεφαλαίου».