ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπάιντεν: «Παγώνει» τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου - Τι σημαίνει για Ευρώπη και Ασία

Μπάιντεν: «Παγώνει» τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου - Τι σημαίνει για Ευρώπη και Ασία
AP

Εταιρείες και χώρες στην Ευρώπη ανησυχούν για τις σταθερές προμήθειες αμερικανικού φυσικού αερίου, καθώς η περιοχή προσπαθεί να απομακρυνθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέκοψε τις εγκρίσεις για εκκρεμείς και μελλοντικές αιτήσεις για εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από νέα έργα, μια κίνηση που επευφημήθηκε από ακτιβιστές για το κλίμα που θα μπορούσε να καθυστερήσει τις αποφάσεις για νέα εργοστάσια μέχρι τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Τα αμερικανικά εργοστάσια υγροποίησης, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχουν γίνει στόχος από τους ακτιβιστές για το κλίμα, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι αναπτυσσόμενες υποδομές θα βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα για αρκετές δεκαετίες, γράφουν οι Financial Times.

Το Υπουργείο Ενέργειας (DOE) θα διενεργήσει μια ανασκόπηση κατά τη διάρκεια της παύσης που θα εξετάσει τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων που ζητούν έγκριση για εξαγωγή LNG στην Ευρώπη και την Ασία όπου το καύσιμο έχει υψηλή ζήτηση. Η αναθεώρηση θα διαρκέσει μήνες και στη συνέχεια θα είναι ανοιχτή σε δημόσιους σχολιασμούς, κάτι που θα πάρει περισσότερο χρόνο, δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ σε τηλεδιάσκεψη.

Ο Μπάιντεν ανέφερε σε δήλωσή του: «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα εξετάσουμε προσεκτικά τις επιπτώσεις των εξαγωγών LNG στο ενεργειακό κόστος, στην ενεργειακή ασφάλεια της Αμερικής και στο περιβάλλον μας». Είπε ότι η παύση «βλέπει την κλιματική κρίση όπως είναι: την υπαρξιακή απειλή της εποχής μας».

Αξιωματούχοι υποσχέθηκαν ότι η παύση δεν θα βλάψει τους συμμάχους, λέγοντας ότι το σχέδιο θα συνοδεύεται από εξαιρέσεις για την εθνική ασφάλεια σε περίπτωση που χρειαστούν περισσότερο LNG.

Εταιρείες και χώρες στην Ευρώπη ανησυχούν για τις σταθερές προμήθειες αμερικανικού φυσικού αερίου, καθώς η περιοχή προσπαθεί να απομακρυνθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ασία επιθυμούν επίσης το LNG καθώς επιδιώκουν να επιβραδύνουν την κατανάλωση άνθρακα.

Η τελευταία επανεξέταση των έργων εξαγωγής LNG ήταν το 2018, όταν η εξαγωγική ικανότητα ήταν 4 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (bcfd). Αυτή η χωρητικότητα έχει τριπλασιαστεί, με τις ΗΠΑ να γίνονται ο κορυφαίος εξαγωγέας LNG στον κόσμο πέρυσι, και αναμένεται να εκτιναχθεί υψηλότερα μέχρι το 2030 με έργα υπό κατασκευή.

Η ανάπτυξη έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες από περιβαλλοντολόγους, μέρος της βάσης του Μπάιντεν. Οι ακτιβιστές λένε ότι νέα έργα LNG μπορούν να βλάψουν τις τοπικές κοινότητες με ρύπανση, να κλειδώσουν την παγκόσμια εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα για δεκαετίες και να οδηγήσουν σε εκπομπές από την καύση αερίου και από διαρροές του ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου μεθανίου.Οι περιβαλλοντολόγοι χαιρέτησαν την κίνηση ως τολμηρό βήμα.

Ομάδες της αμερικανικής βιομηχανίας, που κυμαίνονται από χημικά, χάλυβα, τρόφιμα και γεωργία, αντιτίθενται επίσης στις απεριόριστες εξαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου λέγοντας ότι εγκυμονεί κινδύνους για τις τιμές των καυσίμων και την αξιοπιστία. Μόνο τέσσερα έργα με εγκρίσεις εξαγωγών που εκκρεμούν στο DOE θα επηρεαστούν από την παύση, δήλωσε αξιωματούχος της διοίκησης χωρίς να τα κατονομάσει.