ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριετίες: Τα δύο σενάρια αυξήσεων - Ποιοι εργαζόμενοι θα δουν επιπλέον χρήματα στον μισθό τους

Τριετίες: Τα δύο σενάρια αυξήσεων - Ποιοι εργαζόμενοι θα δουν επιπλέον χρήματα στον μισθό τους

Η υπουργός Εργασίας επισπέυδει τη διαδικασία, με σκοπό οι επικείμενες αυξήσεις να χορηγηθούν ένα μήνα νωρίτερα

Ξεκινά από σήμερα ο διάλογος για τις αυξήσεις των μισθών συμπεριλαμβανομένης και μιας τριετίας, με την επιστολή που αναμένεται να αποστείλει η Δόμνα Μιχαηλίδου στις επιστημονικές οργανώσεις των κοινωνικών εταιριών. Από 137,22 έως 147 ευρώ μεικτά ανά μήνα διαμορφώνονται οι αυξήσεις και μεταξύ 5,5% και 6,5% στον ιδιωτικό τομέα.

Η υπουργός Εργασίας επισπέυδει τη διαδικασία, με σκοπό οι επικείμενες αυξήσεις να χορηγηθούν ένα μήνα νωρίτερα, την 1η Απριλίου. Η ίδια αναμένεται να κινηθεί σε ένα πεδίο αυξήσεων μεταξύ 5,5% και 6,5% ώστε ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 820-830 ευρώ από τα 780.

Τα δύο σενάρια για τις τριετίες

Το «ξεπάγωμα» των τριετιών σύμφωνα με την «Απογευματινή» θα ωφελήσει φέτος 100.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που συμπληρώνουν τριετία και θα έχουν επιπλέον αύξηση μισθού 10%. Ωστόσο, οι νέοι που εργάζονται τον τελευταίο χρόνο δεν θα δουν κάποια αύξηση, καθώς θα πρέπει να τη συμπληρώσουν, που σημαίνει ότι θα λάβουν 10% αύξηση από το 2027 και μετά.

Οι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει δύο τριετίες και λαμβάνουν αύξηση 20% και με τρεις τριετίες 30%, με την αύξηση 5,5%, η αύξηση τους θα είναι 247,27 ευρώ, ενώ αν η αύξηση για το 2024 είναι 6,5%, θα έχει συνολική αύξηση 36,5%. Για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν μισθούς μεγαλύτερους από τα οριζόμενα στον κατώτατο με τις τριετίες, οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να δώσουν επιπλέον αύξηση.

Το συνολικό ύψος των μισθών έχε σημειώσε σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση να καταγράφεται στα 7,1% και τον μέσο μισθό να αγγίζει τα 1250 ευρώ από 1379 το 2009.