ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μεγάλος αδερφός» για όλα τα ακίνητα της χώρας – Διασταυρώσεις για αδήλωτα εισοδήματα από ενοίκια

«Μεγάλος αδερφός» για όλα τα ακίνητα της χώρας – Διασταυρώσεις για αδήλωτα εισοδήματα από ενοίκια

Στοιχεία ιδιοκτητών, ενοικιαστών και μισθωμάτων σε ένα ηλεκτρονικό μητρώο (Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων).

Η μεγάλη καθυστέρηση διασύνδεσης του κτηματολογίου με την εφορία δημιουργεί μία στρεβλή εικόνα, καθώς η τελευταία δεν γνωρίζει επακριβώς τα ακίνητα που διαθέτουν οι πολίτες αλλά και τα πραγματικά τετραγωνικά τους. Σε πολλές περιπτώσεις, εμφανίζονται άλλα τετραγωνικά μέτρα στο κτηματολόγιο και άλλα είναι δηλωμένα στην εφορία.

Αυτό θα επιχειρηθεί να αλλάξει από τον Σεπτέμβριο, μέσω της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής καταγραφής και παρακολούθησης των ακινήτων όλης της επικράτειας και συγκεκριμένα, μέσω του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, το οποίο θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» που έχει δημιουργήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με βάση τις δηλώσεις Τ9 των φυσικών και των νομικών προσώπων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

Βέβαια, οι αποκλίσεις στα τετραγωνικά μέτρα θα θεραπευθούν μόνο με τη διασύνδεση των δύο συστημάτων. Αν και κτηματολόγιο και εφορία θα έπρεπε ήδη να έχουν διασυνδεθεί, ωστόσο, αυτό δεν κατέστη εφικτό και πλέον, επιχειρείται με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συγκεκριμένα με τον Υφυπουργό, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, η υλοποίηση του έργου από μηδενική βάση.

Το μητρώο θα αφορά και τους ενοικιαστές ακινήτων, καθώς θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τα ακίνητα, όπως εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, τα στοιχεία των ενοικιαστών.

Το αρχείο θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης από ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Επιπλέον, θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του.

Παράλληλα, το μητρώο θα διασυνδεθεί με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, προκειμένου τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους, να προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών τους δηλώσεων, οι δε δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται στα δικά τους έντυπα Ε1, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Σχετικές ειδήσεις