ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Αυτά είναι τα μέτρα ενίσχυσης για τη στήριξη ευάλωτων καταναλωτών

Λογαριασμοί ρεύματος: Αυτά είναι τα μέτρα ενίσχυσης για τη στήριξη ευάλωτων καταναλωτών

Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη στήριξη ευάλωτων καταναλωτών.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου, στοχευμένη, οικονομική στήριξη για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που αφορούν πάνω από 730.000 νοικοκυριά, ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Οι ενισχύσεις καλύπτουν τους πρώτους δύο μήνες του 2024. Συγκεκριμένα, για τον Ιανουάριο, η οικονομική στήριξη διαμορφώνεται σε 26€ / MWh και για τον Φεβρουάριο σε 18€ / MWh, αντιστοίχως, για το σύνολο της κατανάλωσης των δικαιούχων.

Με τις παραπάνω ενισχύσεις, απορροφάται το 100% του αυξημένου κόστους, όπως αυτό προκύπτει από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος προ κρίσεως.

Η συνολική αξία της οικονομικής στήριξης για το ρεύμα που παρέχεται στα εν λόγω νοικοκυριά υπερβαίνει τα 8,6 εκατ. ευρώ και παρέχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Κατάργηση της ειδικής εισφοράς στο αέριο

Ο δρόμος για φθηνότερους λογαριασμούς ρεύματος «άνοιξε» με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 5% που είχε επιβληθεί στην τιμή του φυσικού αερίου και αφορούσε ποσότητες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, με την τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» καταργεί την προαναφερόμενη ειδική εισφορά, η οποία είχε καθιερωθεί για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2022 και στη συνέχεια, τροποποιήθηκε με άλλη διάταξη τον Μάρτιο του 2023.

Πρακτικά, οι πάροχοι θα σταματήσουν να περνούν στους καταναλωτές αυτή την επιπλέον χρέωση είτε έμμεσα, είτε άμεσα. Σύμφωνα με τις διατάξεις της τροπολογίας –το κείμενο της εισηγητικής έκθεσης– η ειδική εισφορά «έχει αντίκτυπο και στη λιανική αγορά, καθώς αυξάνει τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος.

Με την κατάργηση αυτήν, επιτυγχάνεται η μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά και ενισχύεται το πλαίσιο για τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικών προσφορών.

Επίσης, Θα επηρεασθούν θετικά και οι χρεώσεις των προμηθευτών προς όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, αφού δεν θα χρειάζεται να μετακυλούν τη συγκεκριμένη εισφορά, άμεσα ή έμμεσα, σε αυτούς, βελτιώνοντας έτσι τις τελικές τιμές», τονίσθηκε.

Σχετικές ειδήσεις