ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα γέννησης: Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά έως 1.500 ευρώ

Επίδομα γέννησης: Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά έως 1.500 ευρώ

Επίδομα γέννας: Ποιες μητέρες και πότε θα λάβουν αναδρομικά έως και 1.500 ευρώ

Έως και 1.500 ευρώ αναδρομικά θα λάβουν χιλιάδες γυναίκες που έγιναν μητέρες εντός του 2023 και υπέβαλλαν αίτηση για χορήγηση του επιδόματος γέννας.

Τα χρήματα αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων ακόμη και μέσα στον Απρίλιο ενώ, η καταβολή θα γίνει σε δύο δόσεις. Τα αναδρομικά για το επίδομα γέννησης αρχίζουν από 400 και φτάνουν έως και 1.500 ευρώ και αφορούν τις μητέρες, οι οποίες απέκτησαν παιδί από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως για να λάβουν οι μητέρες τα αναδρομικά ποσά του επιδόματος γέννας, είναι στο μαιευτήριο, μαζί με τη ληξιαρχική πράξη γέννησης, οι γονείς να υπέβαλαν αίτηση για τη χορήγησή του.

Ποιες είναι οι μητέρες που θα λάβουν αναδρομικά και αυξημένο επίδομα

Δικαιούχος είναι η μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

Το επίδομα γέννησης αναπροσαρμόστηκε και είναι ανάλογο του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων της οικογένειας (όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τη γέννηση του παιδιού).

Μέχρι πρότινος η ενίσχυση διαμορφωνόταν σε 2.000 ευρώ και καταβαλλόταν σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών μιας οικογένειας.

Τώρα όμως η ενίσχυση αυξάνεται και διαμορφώνεται ως εξής:

  • 2.400 ευρώ, για όσους έχουν ένα παιδί
  • 2.700 ευρώ, για εκείνους που έχουν δύο
  • 3.000 ευρώ, για οικογένεια που αριθμεί μετά τη νέα γέννηση 3 παιδιά
  • 3.500 ευρώ, για το τέταρτο παιδί ή και περισσότερα

Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού. Η 2η δόση θα καταβληθεί μετά από 5 μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού.

Η πληρωμή των αναδρομικών ποσών του επιδόματος για τις μητέρες που έκαναν παιδί μετά την 1η Ιανουαρίου του ’23 θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο σε δυο ισόποσες δόσεις.

Διαβάστε επίσης:

Eλαιόλαδο από… χρυσάφι – Εκτοξεύεται η τιμή

Τράπεζες: Πότε ξεκινά το μηνιαίο χαράτσι στις καταθέσεις μας - Πόσα χρήματα θα μας παίρνουν

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των παραθαλάσσιων περιοχών