ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Άνοδος 2% λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή και της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα

tanker
Photo: AP

Οι ανοδικές τάσεις στις τιμές αλλάζουν και οι προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου

Άνοδο κατά 2% κατέγραψε την Παρασκευή η τιμή του πετρελαίου καθώς και εβδομαδιαία κέρδη.

Οι έμποροι περίμεναν την απόφαση του ΟΠΕΚ+ εάν θα επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής και στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ παράλληλα ζυγίζουν τα νέα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Κίνας.

Οι ανοδικές τάσεις στις τιμές αλλάζουν και οι προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης, η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις αναμένεται να διατηρηθεί ισχυρή τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2030.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent για τον Μάιο έκλεισαν 1,64 δολάρια υψηλότερα, ή 2%, στα 83,55 δολάρια το βαρέλι. Το Brent Απριλίου που έληξε στις 29 Φεβρουαρίου, διαπραγματεύεται στα 83,62 δολάρια το βαρέλι.

Το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) για τον Απρίλιο σημείωσε άνοδο 1,71 δολ. ή 2,19%, στα 79,97 δολ. το βαρέλι.

Όσο αφορά την εβδομάδα, το Brent σημείωσε άνοδο περίπου 2,4% μετά την αλλαγή των μηνών συμβολαίου, ενώ το WTI κέρδισε περισσότερο από 4,5%.

«Η προσδοκία ότι ο ΟΠΕΚ+ θα συνεχίσει με τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2024 είναι η κύρια εστίαση στην αγορά», δήλωσε ο Andrew Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates.

Η απόφαση για την παράταση των περικοπών του ΟΠΕΚ+ αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, ανέφεραν πηγές, με μεμονωμένες χώρες να αναμένεται να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους.

Εν τω μεταξύ, η γεωπολιτική ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα αύξησε επίσης τις τιμές την Παρασκευή, δήλωσε ο Τιμ Σνάιντερ, οικονομολόγος της Matador Economics. Ο ηγέτης των Χούτι της Υεμένης δήλωσε την Πέμπτη ότι η ομάδα θα προχωρήσει σε νέες στρατιωτικές «εκπλήξεις» στην περιοχή. Επίσης, χθες ισραηλινά πυρά στοίχισαν τη ζωή σε 104 ανθρώπους που περίμεναν για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στην ήδη ταραγμένη περιοχή και προβληματισμό στη διεθνή κοινότητα που προσπαθεί να φέρει τα δύο μέρη σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.