ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα «μυστικά» για μεγαλύτερη σύνταξη - Ποιοι είναι οι κερδισμένοι συνταξιούχοι

Τα «μυστικά» για μεγαλύτερη σύνταξη - Ποιοι είναι οι κερδισμένοι συνταξιούχοι

Πώς υπολογίζονται οι συντάξιμες αποδοχές; 

Οι πλέον κερδισμένοι συνταξιούχοι θεωρούνται όσοι αποχωρούν με 40 έτη ασφάλισης και πληρωμένων εισφορών. Όσο περισσότερα χρόνια εξασφαλίζει κανείς μέσα στη δεκαετία 30,1-40 έτη ασφάλισης τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα λάβει, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Νέων. Επισημαίνεται πως πιο σημαντικό είναι το όφελος στην πενταετία 35-40 έτη ασφάλισης.

Επί παραδείγματι, για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η αύξηση για την 40ετία φθάνει στα 252 ευρώ. Αντίστοιχα, για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η αύξηση φθάνει στα 72 ευρώ.

Οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των μεικτών μηνιαίων αποδοχών των ασφαλισμένων από το 2002 ως τον μήνα πριν από τη συνταξιοδότηση. Οι μήνες υπολογίζονται επί 14 μισθούς λόγω των δώρων, με τον μέσο όρο να υπολογίζεται με βάση βάση το άθροισμα των μισθών διά τους μήνες ασφάλισης από το 2002 και μετά.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως μεγαλύτερη σύνταξη θα λάβουν όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά το 2025, καθώς αλλαζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Ειδικότερα, με την αλλαγή που θα ισχύσει το 2025, οι ασφαλισμένοι θα πάρουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη, καθώς θα υπολογιστεί με μισθούς αυξημένους κατά 5% κάθε έτος.

Την ίδια ώρα με την αναγνώριση πλασματικων ετών οι ασφαλισμένοι μπορούν να οδηγηθούν μέχρι και 7 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη. Επιπλέον, μπορούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη αύξηση στη σύνταξη, που μπορεί να φτάσει τα 100 ευρώ τον μήνα, υπό την προϋπόθεση μιας «ακριβής» εξαγοράς, 20% για κλάδο σύνταξης.