ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλά δύο μηνών το φυσικό αέριο – Στα 29 ευρώ/MWh «πέταξε» η τιμή

Σε υψηλά δύο μηνών το φυσικό αέριο – Στα 29 ευρώ/MWh «πέταξε» η τιμή

Επίθεση στο Ιράν: Στο υψηλότερο δύο μηνών το φυσικό αέριο. 

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αυξήθηκαν 5% στα 29 ευρώ/MWh, πλησιάζοντας στο υψηλότερο επίπεδο δύο μηνών λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και των φόβων για επιθέσεις σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας.

Οι ρωσικές επιθέσεις σε δύο υπόγειους χώρους αποθήκευσης στην Ουκρανία αύξησαν τις ανησυχίες, αν και οι επιχειρήσεις στις εγκαταστάσεις παραμένουν ανεπηρέαστες. Επίσης, οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν στα υψηλότερα επίπεδα έξι μηνών λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για πιθανή κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Προσθέτοντας ανοδική πίεση, οι Ιάπωνες αγοραστές LNG ανανεώνουν ενεργά τα αποθέματα, εντείνοντας τον ανταγωνισμό για παγκόσμιες προμήθειες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.

Ωστόσο, η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου παραμένει καλά εφοδιασμένη, γεγονός που αποδεικνύεται από τα επίπεδα των αποθεμάτων που βρίσκονται επί του παρόντος στο υψηλό όλων των εποχών δυναμικότητας 60,87%.

Επιπλέον, η αγορά επηρεάζεται από πτωτικούς παράγοντες όπως οι προβλέψεις θερμότερου καιρού, η αυξημένη παραγωγή αιολικής ενέργειας, η ισχυρή γαλλική πυρηνική παραγωγή και η ενισχυμένη προσφορά φυσικού αερίου στη Νορβηγία.