ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα αύξηση των συντάξεων έως 71 ευρώ τον μήνα από την κατάργηση της ΕΑΣ - Το σχέδιο των αλλαγών

Νέα αύξηση των συντάξεων έως 71 ευρώ τον μήνα από την κατάργηση της ΕΑΣ - Το σχέδιο των αλλαγών

Συντάξεις: Καταργείται στις επικουρικές μειώνεται στις κύριες - Το σχέδιο αλλαγών που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας 

Σε κατάργηση της Εισφοράς Αλλελεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) από τις επικουρικές συντάξεις προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται το σενάριο της κατάργησης της ΕΑΣ από τις επικουρικές και μείωσή της στις κύριες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Πριν από τα μνημόνια η μέση επικουρική σύνταξη ήταν γύρω στα 300 ευρώ, ενώ μετά τις περικοπές είναι περπου 170 ευρώ.

Ποιο θα είναι το αποτύπωμα της κατάργησης της ΕΑΣ στις επικουρικές; Θα σημάνει αυξήσεις από 10 έως και 71 ευρώ μηνιαίως ή από 120 ευρώ έως 852 ευρώ ετησίως για περίπου 400.000 παλαιούς αλλά και νέους συνταξιούχους που λαμβάνουν αρχική μικτή επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ, όπως αναλύεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Όπως αναφέρεται τις μεγαλύτερες αυξήσεις από την κατάργηση θα έχουν οι συνταξιούχοι με επικουρική από Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών. Κερδισμένοι θα είνα και οι νέοι συνταξιούχοι από όλα τα Ταμεία από μια κατάργηση της ΕΑΣ, εφόσον παίρνουν επικουρική σύνταξη περισσότερα από 300 ευρώ.

Ειδικότερα, οι παλαιότεροι συνταξιούχοι με επικουρική από Ταμείο ΔΕΚΟ κερδίζουν έως 71 ευρώ τον μήνα, αν καταργηθεί η ΕΑΣ.

Οι νέοι συνταξιούχοι με επικουρική από οποιοδήποτε Ταμείο του Δημοσίου κερδίζουν έως 29 ευρώ τον μήνα.