ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Έρχεται μείωση του ΕΑΣ και αύξηση στις... τσέπες - Αναλυτικοί πίνακες

Συντάξεις: Έρχεται μείωση του ΕΑΣ και αύξηση στις... τσέπες - Αναλυτικοί πίνακες

Συντάξεις: Νέες αυξήσεις φέρνει η μείωση του ΕΑΣ σε χιλιάδες συνταξιούχους

Σχέδιο μείωσης των κρατήσεων ΕΑΣ ακόμη και στο μισό για 1 εκατομμύριο συνταξιούχους με μικτές αποδοχές πάνω από 1.400 ευρώ είτε από μια είτε από άθροισμα κύριων συντάξεων, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας με νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2024.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», το όφελος για τους συνταξιούχους θα κυμαίνεται από 21 ευρώ έως και 173 ευρώ τον μήνα.

Η απόφαση για κούρεμα της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) έχει κλειδώσει και στο αμέσως επόμενο διάστημα (μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα επαγγελματικά ταμεία, την απασχόληση συνταξιούχων και άλλες ασφαλιστικές ρυθμίσεις) θα μπουν στο μικροσκόπιο όλα τα σενάρια με τις αλλαγές στις κρατήσεις των συντάξεων.

Το σχέδιο για την ΕΑΣ έχει δυο σενάρια:

1. Να επιβάλλεται η μισή κράτηση (δηλαδή 1,5% αντί 3% ή 3% αντί 6% κλπ) σε όλο το ποσό της σύνταξης

2. Να επιβάλλεται η ΕΑΣ στη διαφορά σύνταξης κάθε κλίμακας, πχ στα 300 ευρώ κάθε κλίμακας με υψηλότερα ποσοστά, ενδεικτικά με 10%, 11%, 12%, 13%, 14% και 15%.

Τα οφέλη από τα δυο σενάρια:

1. Μείωση της ΕΑΣ κατά 50%. Συνταξιούχος που έχει κύρια σύνταξη 1.500 ευρώ μικτά, αντί για κράτηση 3%, δηλαδή μείωση 45 ευρώ τον μήνα, θα έχει κράτηση 1,5%, δηλαδή μείωση κατά 22,5 ευρώ.

2. Κράτηση ΕΑΣ στη διαφορά σύνταξης με νέα ποσοστά. Στα 1.800 ευρώ η κράτηση ΕΑΣ σήμερα είναι 6% και πιάνει όλο το ποσό που σημαίνει ότι ο συνταξιούχος έχει μείωση 108 ευρώ. Με την αλλαγή του μηχανισμού θα έχει μείωση στα 400 ευρώ σύνταξης από τα 1.400 ευρώ έως τα 1.800 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση ο συντελεστής δεν θα είναι 6% αλλά ενδεχομένως 10% για τα πρώτα 300 ευρώ και 11% για τα άλλα 100 ευρώ, οπότε η νέα κράτηση ΕΑΣ θα είναι 41 ευρώ.

Τι ισχύει

Σήμερα, η ΕΑΣ επιβάλλεται σε πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους του Δημοσίου του ΙΚΑ, ταμείων ΔΕΚΟ και Τραπεζών, του ΕΤΑΑ και ΝΑΤ με κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων 1.400 ευρώ.

Οι κρατήσεις ξεκινούν από 3% και αλλάζουν ανά 300 ευρώ σύνταξης, ενώ επιβάλλονται στο σύνολο της σύνταξης, δηλαδή από 1.400 ευρώ ως 1.700 ευρώ κράτηση, 3% σε όλο το ποσό, από 1.700 ευρώ έως 2.000 ευρώ, κράτηση 6% σε όλο το ποσό, από 2.000 ευρώ έως 2.300 ευρώ κράτηση 7% κοκ.

Στους παλιούς συνταξιούχους πριν από το 2016, η ΕΑΣ φαίνεται στην αρχική σύνταξη και όχι στην επανυπολογισμένη σύνταξη.

Στους νέους από τον Μάιο 2016 και μετά, η ΕΑΣ φαίνεται στο αρχικό ποσό σύνταξης εφόσον είναι πάνω από 1.400 ευρώ.

Το πρόβλημα που δημιουργεί η ΕΑΣ είναι ότι η κράτηση μηδενίζει σε πολλές περιπτώσεις την αύξηση των συντάξεων.

Αυτό διαπιστώθηκε από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και ήδη συζητιούνται προτάσεις για δικαιότερη κατανομή και μείωση της ΕΑΣ σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Προσωπική διαφορά

Αν μειωθεί η ΕΑΣ, τότε οι μεν παλαιοί θα έχουν αύξηση στην αρχική τους σύνταξη και η αύξηση αυτή θα περάσει στην τσέπη τους ως μεγαλύτερη προσωπική διαφορά. Για παράδειγμα αν μείωση της ΕΑΣ στην αρχική σύνταξη κατά 50 ευρώ, θα περάσει στην τσέπη των παλαιών συνταξιούχων ως επιπλέον 50 ευρώ στην προσωπική τους διαφορά.

Το κέρδος αυτό είναι μεν σημαντικό αλλά απομακρύνει τις αυξήσεις όσο μεγαλώνει η προσωπική διαφορά.

Οι νέοι συνταξιούχοι που ως επί το πλείστον δεν έχουν προσωπική διαφορά θα δουν την αύξηση στο ποσό της σύνταξης, δηλαδή μείωση ΕΑΣ κατά 50 ευρώ θα σημαίνει έξτρα αύξηση σύνταξης κατά 50 ευρώ μηνιαίως.