ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΑΑΔΕ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζησαλάτας στο Νewsbomb.gr: Τα SOS που πρέπει να προσέξετε στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Χατζησαλάτας στο Νewsbomb.gr: Τα SOS που πρέπει να προσέξετε στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Οι αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να ξέρετε - Οδηγίες στο Newsbomb.gr από τον οικονομικό σύμβουλο, Γιάννη Χατζησαλάτα

Σήμερα η ΑΑΔΕ πρόκειται να ανοίξει την ηλεκτρονική πύλη για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε να ακολουθήσουν αμέσως οι επιχειρήσεις. Πρώτη φορά 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν δήλωση, καθώς η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από το σύστημα.

Ο οικονομικός σύμβουλος, Γιάννης Χατζησαλάτας, έδωσε διευκρινίσεις για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων επικεντρώνοντας στις αλλαγές που έρχονται φέτος.

«Η μόνη αλλαγή είναι ότι όταν είναι προσυμπληρωμένη η δήλωση όπως ήταν και πέρσι αν έχει μόνο εισόδημα από μισθό ή από σύνταξη τότε η ΑΑΔΕ την τελευταία ημέρα μπορεί κάνει και αποστολή της δήλωσης αν δεν το έχεις κάνει εσύ. Αυτό είναι πολύ βοηθητικό γιατί μπορεί κάποιος να ξεχαστεί», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο Γιάννης Χατζησαλάτας.

xatzhsalatas.jpg
Ο οικονομικός σύμβουλος, Γιάννης Χατζησαλάτας, μίλησε στο Newsbomb.gr

Και προσθέτει: «Επειδή πλέον η φορολόγηση γίνεται μέσω τεκμαρτού έχεις το δικαίωμα να ζητήσεις αμφισβήτηση και να πας στην διαδικασία ελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να διεκπεραιωθεί ο έλεγχος που μπορεί να κάνει και ένα χρόνο και εσύ θα πρέπει να πληρώνεις κανονικά τις δόσεις που έχουν βγει βάση τεκμαρτού εισοδήματος και αν δικαιωθεί θα υπάρχει συμψηφισμός ή επιστροφή».

Επίσης ο κ. Χατζησαλάτας συμβούλεψε: «Οι πολίτες θα πρέπει φέτος οπωσδήποτε να ρίξουν μια ματιά στα προσυμπληρωμένα κομμάτια. Πέραν του μισθού και της σύνταξης που δεν μπορούμε να επέμβουμε εμείς σε όλα τα άλλα μπορούμε. Αν έχουμε εισοδήματα από ενοίκια και δεν τα έχουμε πληρωθεί θα πρέπει να κάνουμε αγωγή εξώσεως ή διαταγή πληρωμής ούτως ώστε να μην φορολογηθούμε. Προσοχή στην φιλοξενία θα πρέπει να δηλώνεται και από τα δύο μέρη».

Τι πρέπει να ξέρετε για τις φορολογικές δηλώσεις

  • Προθεσμία υποβολής: Έως 30/6
  • Δεδομένη παράταση: Έως 31/7
  • Αυτόματη υποβολή δήλωσης: Για 1.000.000 μισθωτούς – συνταξιούχους
  • Εισοδήματα: Αποκλειστικά από μισθούς – συντάξεις

Οι τρεις αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις

Πλήρης προσυμπλήρωση δηλώσεων ώστε να είναι έτοιμες για άμεση υποβολή ή και για αυτόματη υποβολή με την εκπνοή της προθεσμίας. Φέτος περίπου 1.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές (ακίνητα, επιχειρήσεις, γεωργικές εκμεταλλεύσεις κ.λπ.) θα έχουν στη διάθεσή τους έτοιμες προς ηλεκτρονική υποβολή τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος χωρίς να χρειαστεί οι ίδιοι να συμπληρώσουν τίποτα επιπλέον. Σε περίπτωση που οι ίδιοι δεν τις έχουν υποβάλλει μέχρι την καταληκτική ημερομηνία – προθεσμία υποβολής, οι δηλώσεις θα υποβάλλονται αυτόματα στην εκπνοή της προθεσμίας από την ίδια την ΑΑΔΕ, ώστε κανείς από τους φορολογούμενους αυτούς να μην επιτρέπεται πλέον να υποβάλει εκπρόθεσμη αρχική δήλωση.

  • Εφαρμογή τεκμαρτού προσδιορισμού φορολογητέου εισοδήματος βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Τα φορολογητέα εισοδήματα 735.320 ατομικών επιχειρήσεων εμπορίας αγαθών, παροχής υπηρεσιών και ελευθέρων επαγγελματιών θα προσδιοριστούν εναλλακτικά με αντικειμενικά κριτήρια για τη χρήση του 2023 και συγκεκριμένα με βάση υπολογισμού το ύψος των ετήσιων μικτών αποδοχών ενός ιδιωτικού υπαλλήλου που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ το μήνα, δηλαδή με αφετηρία υπολογισμού το ποσό των 10.920 ευρώ. Από κει και πέρα προβλέπονται προσαυξήσεις του ποσού αυτού ανάλογα με τα έτη λειτουργίας, το ύψος της δαπάνης μισθοδοσίας και τον τζίρο της επιχείρησης.
  • Για επιχειρήσεις που λειτουργούν λιγότερα από 4 χρόνια, το σύστημα δεν θα εφαρμόζεται, ενώ για επιχειρήσεις που λειτουργούν 4 και 5 έτη, το ποσό των 10.920 ευρώ θα υπολογίζεται περιορισμένο στο 33% και στο 67% αντίστοιχα. Για επιχειρήσεις που λειτουργούν 6 χρόνια θα ισχύει ως βάση υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος το ποσό των 10.920 ευρώ.

Για όσες επιχειρήσεις λειτουργούν από 7 έως 9 έτη το ποσό των 10.920 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 10% και θα διαμορφώνεται στα 12.012 ευρώ, για όσες λειτουργούν από 10 έως 12 έτη, το ποσό των 10.920 θα προσαυξάνεται κατά 20% και θα ανέρχεται στα 13.104 ευρώ, ενώ για όσες λειτουργούν πάνω από 12 έτη θα προσαυξάνεται κατά 30% και θα εκτινάσσεται στα 14.196 ευρώ.

Εφόσον στην επιχείρηση υπάρχει προσωπικό στο οποίο καταβάλλονται μισθοί υψηλότεροι του κατώτατου, ο υψηλότερος καταβαλλόμενος ετήσιος μικτός μισθός θα συγκρίνεται με το ποσό που προκύπτει από τους προηγούμενους υπολογισμούς, κατά περίπτωση, και εφόσον είναι υψηλότερος θα λαμβάνεται υπόψη αυτός ως βάση υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος. Περαιτέρω, η βάση υπολογισμού θα προσαυξάνεται και με το 10% της συνολικής ετήσιας δαπάνης μισθοδοσίας με όριο προσαύξησης τα 15.000 ευρώ, καθώς επίσης και με το 5% τυχόν επιπλέον διαφοράς του τζίρου της επιχείρησης από τον μέσο όρο τζίρων των επιχειρήσεων του ίδιου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Τα ποσά των τεκμαρτών εισοδημάτων που προκύπτουν με βάση το νέο αυτό σύστημα φορολόγησης θα είναι προσυμπληρωμένα στα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων.

  • Οριζόντια μείωση τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για ατομικές επιχειρήσεις. Το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ που επιβάλλεται κάθε χρόνο σε όσους ασκούν ατομικές επιχειρήσεις και για το φορολογικό έτος 2023 τα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν για πρώτη φορά με βάση τα νέα αντικειμενικά φορολόγησης μειώνεται για τη χρήση του 2023 κατά 50% και περιορίζεται στα 325 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις