ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: 90 εκατ. ευρώ κατά της παράνομης μετανάστευσης

Κομισιόν: 90 εκατ. ευρώ κατά της παράνομης μετανάστευσης

Κονδύλια ύψους 90 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν στην Ελλάδα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης το 2012, όπως ανέφερε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σ. Μάλμστρομ, έπειτα από κοινοβουλευτικό έλεγχο του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Γ. Παπανικολάου.

Σύμφωνα ειδικότερα με την Επιτροπή, τα κονδύλια για το 2012 κατανέμονται ως εξής:

Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων 44.745.804 ευρώ, Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής 37.357.613 ευρώ, Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες 4.015.377 ευρώ και Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών 4.115.432 ευρώ.

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι η ίδρυση κέντρων πρώτης υποδοχής στην Ελλάδα, όπως προβλέπεται από το νόμο 3907/2011, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Απευθυνόμενος παράλληλα προς την Επιτροπή θέλησε να πληροφορηθεί το ύψος των κοινοτικών κονδυλίων που θα διατεθούν με σκοπό την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών.

Όπως εξήγησε η Σουηδή Επίτροπος, στο σχέδιο του ετήσιου προγράμματος του 2012 για το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων ΤΕΕ , η Ελλάδα προτείνει σχέδιο δράσης που θα στηρίξει την ανακαίνιση του κέντρου κράτησης στη Χίο, την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων στη Σάμο και τη μετατροπή τους σε κέντρο πρώτης υποδοχής και την ίδρυση κέντρου πρώτης υποδοχής στην Αθήνα

«Η νέα κυβέρνηση έχει διαθέσιμα εργαλεία τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την μετανάστευση», σχολίασε ο κ. Παπανικολάου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η στρατηγική αυτή θα εγγυάται πως η χώρα διαθέτει σαφείς κανόνες διαχείρισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών.