ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεβαίνει η Κίνα στον τομέα της επιχειρηματικότητας

Ανεβαίνει η Κίνα στον τομέα της επιχειρηματικότητας

Την άνοδο της Κίνας στον τομέα της επιχειρηματικότητας, πιστοποιεί η δεύτερη θέση που κατέχει πλέον στην Παγκόσμια κατάταξη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κόσμου, με βάση τον ετήσιο τζίρο τους.

Το αμερικανικό περιοδικό “Fortune” δημοσιοποίησε την ετήσια κατάταξη των χωρών στη σχετική λίστα, με τους κινέζους να βρίσκονται πίσω από τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη να υποχωρεί αισθητά.

Στις 500 πρώτες επιχειρήσεις, οι 152 προέρχονται από τις ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ακολουθούν 73 κινέζικες και 68 ιαπωνικές. Την ίδια ώρα η Ευρώπη, ενώ πέρυσι είχε συνολικά 172 επιχειρήσεις, φέτος έχει μόλις 161. Το Fortune σημειώνει πάντως ότι η χώρα που έχασε τις περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις μέσα σε μια δεκαετία είναι οι ΗΠΑ, που από 197 εταιρείες στον κατάλογο το 2001, σήμερα έχει μόνο 132.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως παρά την οικονομική αναταραχή στην Ευρώπη και τις φυσικές καταστροφές στην Ιαπωνία, οι μεγαλύτερες πολυεθνικές έσπασαν κάθε ρεκόρ όσον αφορά τον τζίρο του 2011.

Επίσης, πρά την άυξηση του τζίρου, γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες οι απαιτήσεις των εταιριών, αφού ζητούν ολοένα και μεγαλύτερη παραγωγικότητα από τους υπαλλήλους τους.

Οι πρώτες εταιρίες στη λίστα, ασχολούνται με την ενέργεια, ενώ ακολουθούν αυτοκινητοβιομηχανίες και τράπεζες.