ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιοχανες Χαν: «Πρώτα ξεμπερδευτείτε και μετά το ΕΣΠΑ»

Γιοχανες Χαν: «Πρώτα ξεμπερδευτείτε και μετά το ΕΣΠΑ»

Για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων σχετικά με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων έκανε λόγο ο Επίτροπος της Ε.Ε Γιοχάνες Χαν, ενώ στη συνάντησή του με τον υπουργό Περιβάλλοντος μίλησε για απαραίτητη επιτάχυνση των διαδικασιών στο ΥΠΕΚΑ.

«Για μένα το μεγαλύτερο εμπόδιο για την καθυστέρηση της αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων, που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση, είναι η σύγχυση ευθυνών, δηλαδή οι συναρμοδιότητες μεταξύ υπουργείων, αλλά και μεταξύ τοπικής, περιφερειακής και κεντρικής διοίκησης», δήλωσε στη συνέντευξή του στην Αθήνα, ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, τονίζοντας ότι σ' αυτό μπορεί πολύ να βοηθήσει η Task Force. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος διαπίστωσε καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση δουλεύει σκληρά και είναι αφοσιωμένη στο έργο της. Μάλιστα, για να γίνουν πιο πειστικά τα επιχειρήματα του Γιοχάνες Χαν, αναφέρθηκε στο κομμάτι της ανεργίας: «Διερωτώμαι, μια χώρα που αντιμετωπίζει τόσο μεγάλη ανεργία, πώς έχει ποσοστό απορρόφησης των κοινωνικών ταμείων χαμηλότερο από το μέσον όρο της ΕΕ».

Για τους ίδιους λόγους, σημείωσε ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων που αφορούν στην διαχείριση απορριμμάτων, το κτηματολόγιο, τη διαχείριση των αυτοκινητοδρόμων. Πάντως, ως προς αυτά που εκκρεμούν από το προηγούμενο πλαίσιο χρηματοδότησης έργα και την ενδεχόμενη απειλή απώλειας κονδυλίων, εξέφρασε την πεποίθηση, ότι πάνω από το 90% αυτών των έργων μπορούν να υλοποιηθούν εντός των προθεσμιών, ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος η οποία θα συνεχιστεί από την παρούσα κυβέρνηση, και επανήλθε συνιστώντας «καλύτερη δομή των ευθυνών εντός της διοίκησης». Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαν τόνισε, πως για τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην ελληνική αναπτυξιακή προσπάθεια η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά την επόμενη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη του προέδρου της, οι διαφορές θα επιλυθούν.

Παρά τα εμπόδια, που υπάρχουν πάντως, ο Γιοχάνες Χαν είπε: «η Ελλάδα παραμένει μια ενδιαφέρουσα αγορά για τους επενδυτές με δεξιότητες, ευφυείς ανθρώπους, ευκαιρίες και δυνατότητες, και αν συνεργαστούμε όλοι μαζί στενά, πράγμα για το οποίο δεν έχω αμφιβολία, θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες και θα υπάρξει ανάκαμψη. Κάποια μέτρα είναι απαραίτητα, η προοπτική, όμως, είναι θετική». Παράλληλα, σε καλό κλίμα έγινε και η συνάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου με τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελο Λιβιεράτο, όπου δόθηκε έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων και στην σύσταση του Κτηματολογίου. Αυτή ήταν η έβδομη φορά που ο Γιοχάνες Χαν επισκέπτεται τη χώρα μας με την ιδιότητα του Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης, συστήθηκε ως φίλος της Ελλάδας και εφέτος αποφάσισε να έρθει εδώ για διακοπές με την οικογένειά του.