ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρούτσης: Μέτρα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας

Βρούτσης: Μέτρα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, θα έχει αύριο στη 1 μετά το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.

Ο υπουργός Εργασίας, θα ενημερώσει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, τον πρωθυπουργό σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Εργασίας, για τον περιορισμό της σπατάλης και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.

Πρόκειται, για το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, την εφαρμογή του πιστοποιητικού ασφαλιστικής ενημερότητας για όλες τις επιχειρήσεις, τον εντοπισμό των παράνομων συντάξεων και παροχών, μέσω της συνεργασίας των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, τη μείωση λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών του υπουργείου και την εντατικοποίηση των ελέγχων για τον εντοπισμό της αδήλωτης εργασίας.

Θα τεθεί επίσης το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που αναμένεται επισκεφτεί το υπουργείο Εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα.

Ήδη το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, βρίσκεται στο υπουργείο από την προηγούμενη εβδομάδα, εξετάζοντας την πορεία των εργασιακών σχέσεων και την κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, το υπουργείο Εργασίας πρόκειται να σηκώσει το κύριο βάρος της προσπάθειας για την εξοικονόμηση των 11,7 δισ. ευρώ τη διετία 2013- 2014, προχωρώντας σε περικοπές, τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ.

Περίπου 2 δισ. ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν από τις περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, με την εφαρμογή αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων και «συγχώνευση» των επιδομάτων, ώστε να δίνεται ένα σε κάθε δικαιούχο.

Για την Ελληνική Χαλυβουργία

Στη συνάντηση στο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί και το θέμα της Ελληνικής Χαλυβουργίας, για το οποίο ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει προσωπικό ενδιαφέρον. Ο υπουργός Εργασίας έχει δηλώσει ότι είναι θετικός στη συνέχιση του διαλόγου, υπό την προϋπόθεση ότι το εργοστάσιο παραμένει ανοικτό, ενώ έχει προγραμματίσει συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας Ασπροπύργου την ερχόμενη Παρασκευή.