ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέος «εφιάλτης μέτρων»

Έρχεται νέος «εφιάλτης μέτρων»

Να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ προσπαθεί απελπισμένα η κυβέρνηση λίγο πριν την αυριανή συνάντηση με την τρόικα.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν χθες, ότι το σχέδιο των περικοπών -με γενικές κατευθύνσεις- δόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι θα συναντηθούν σήμερα για να πάρουν τις τελικές αποφάσεις.

«Ψαλίδι» στις συντάξεις

Για ακόμη μια φορά αναμένεται να ανακοινωθούν δραστικές περικοπές συντάξεων και επιδομάτων παρά τις διαβεβαιώσεις των τριών αρχηγών ότι δεν θα δεχτούν νέα οριζόντιες περικοπές. Συγκεκριμένα στις προτάσεις περιλαμβάνεται μείωση 5% για όλες τις κύριες συντάξεις από 1.000 ευρώ έως και 10% για εκείνες που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ.

Στο «στόχαστρο» εφάπαξ και επιδόματα

Για όλα τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα (εκτός από το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ) θα καθιερωθούν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που θα επιφέρουν δραστικές περικοπές.

Ήδη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης έχει ανακοινώσει περικοπές ύψους 22,6% στο εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εξακολουθούν να υφίστανται τριβές μεταξύ των υπουργείων για τις περικοπές, με τους περισσότερους να δηλώνουν ότι έχουν εξαντλήσει τα όρια.

Το επιτελείο της τρόικας, θα επιστρέψει και πάλι στην Αθήνα τον Σεπτέμβρη για να ετοιμάσει την τελική εκτίμησή του. Χθες ο εκπρόσωπός της Κομισιόν, Αντουάν Κολομπανί, δήλωσε ότι «πριν από αυτό είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα».

Να σημειωθεί ότι το επιτελείο έχει στα χέρια του το ισχυρό ατού, που είναι η επόμενη δόση του μηχανισμού στήριξης και για να συναινέσει στην εκταμίευσή της, θα απαιτήσει να γίνουν δεκτοί οι όροι της. Το ύψος της είναι 31,5 δισ. ευρώ, και προορίζεται να καλύψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (24 δισ. ευρώ), την πληρωμή του ομολόγου που κατέχει η ΕΚΤ (3,3 δισ. ευρώ) και το ταμιακό έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Διαβάστε επίσης:

Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Α.Σαμαρά-Ζ.Μπαρόζο