ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ

«Λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ

«Λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ που όπως έγινε γνωστό προχώρησε σεδεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών και ακινήτων 121 φυσικών προσώπων και εταιριών, που ενέχονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των προσώπων αυτών, καθώς οι υποθέσεις τους δεν έχουν ακόμα τελεσιδικήσει και καλύπτονται από τη νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με τις πληροφορίες τα περισσότερα από αυτά είναι άτομα... υπεράνω υποψίας...

Ανάμεσά τους, τραπεζικοί υπάλληλοι, χρηματιστηριακές εταιρείες και επιχειρήσεις, αλλά ακόμα και ηλεκτρολόγοι και αγρότες...

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς που ανοίχθηκαν, εντοπίστηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς και ξένο συνάλλαγμα, τα οποία και δεσμεύτηκαν υπέρ του Δημοσίου, ενώ εκκρεμεί το άνοιγμα και άλλων λογαριασμών που σχετίζονται με τις υποθέσεις.

Μεταξύ των προσώπων που δεν πρόλαβαν να «κρύψουν» από τους ελέγχους τα περιουσιακά τους στοιχεία έγινε γνωστό ότι υπάρχουν:

- Τραπεζικοί υπάλληλοι και χρηματιστές που εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

- Αγρότες που εισέπρατταν παράνομα επιδοτήσεις εκατομμυρίων με πλαστά τιμολόγια για ανύπαρκτη παραγωγή.

- Ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων στον λογαριασμό του οποίου βρέθηκαν 140.000 ευρώ τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα πείνας που εμφάνιζε στις φορολογικές του δηλώσεις.

- Ξενοδόχοι και ξενοδοχοϋπάλληλοι που «έτρωγαν» από τις επιδοτήσεις κοινωνικού τουρισμού.

- Επιχειρήσεις που πιάστηκαν για εικονικά στοιχεία και τριγωνικές συναλλαγές.

Με αφορμή το θέμα αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι «το ΣΔΟΕ έχει λάβει συγκεκριμένες εντολές να δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία όσων κλέβουν το κράτος και τελικά τους ίδιους τους πολίτες, που δοκιμάζονται από μια πρωτοφανή κρίση».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η ανοχή σε όσους φοροδιαφεύγουν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, τελείωσε. Είναι αδιανόητο να σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μισθωτοί και συνταξιούχοι, επειδή κάποιοι αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους».

Διαβάστε επίσης:

Στην «φάκα» του ΣΔΟΕ οι 54.000 φοροφυγάδες

Spiegel: 261 δισ. δολάρια «ξέπλυναν» στην Ελλάδα

Ένας στους πέντε αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους

Δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών 121 φοροφυγάδων