ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΞΕΕ: Ζητά ρύθμιση των δανείων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων

ΞΕΕ: Ζητά ρύθμιση των δανείων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων

Ρύθμιση των δανείων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στα πρότυπα της ρύθμισης των καταναλωτικών δανείων και βελτίωση των κινήτρων του επενδυτικού νόμου, ζήτησε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Γ. Τσακίρης, σε συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κ. Χατζηδάκη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Η πρόταση των ξενοδόχων είναι να καταβάλλονται για 2- 3 χρόνια μόνο οι τόκοι και στη συνέχεια να ρυθμιστεί και η εξόφληση του κεφαλαίου, όπως επίσης να ενταχθούν στη ρύθμιση τα δάνεια που είχαν εκταμιευθεί με εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών & Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ). Το ΞΕΕ ζητά επίσης βελτίωση των υποδομών στα αεροδρόμια και διευκόλυνση της ένταξης ξενοδοχειακών μονάδων στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.

O πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Τσακίρης τόνισε ότι μέσω του Αναπτυξιακού, καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής η πρόσβαση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε προγράμματα εκσυγχρονισμού, διότι στην ουσία καταργείται η επιδότηση της ανακαίνισης ξενοδοχείων και προωθείται η ενίσχυση μόνο όσων επενδύσεων αφορούν σε αναβάθμιση της τάξης στην οποία ανήκει η μονάδα, τουλάχιστον 3 αστέρων και άνω.

Μένει δηλαδή εκτός εκσυγχρονισμού πάνω από το 60% του συνόλου των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας. Γιατί, για να καταστεί εφικτή η αναβάθμιση μιας μονάδας χαμηλής κατηγορίας κατά 1 ή 2 τάξεις, θα πρέπει να κατεδαφιστεί ολοσχερώς ή, στην καλύτερη περίπτωση να διατηρηθεί μόνον ο σκελετός των υφιστάμενων κτιρίων.

Συνεχίζοντας τις παρατηρήσεις επί του ισχύοντος Αναπτυξιακού, τόνισε ότι με βάση τις τρεις μεγάλες κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού αντιμετωπίζονται όλοι οι κλάδοι της εθνικής οικονομίας σχεδόν με ομοιόμορφο τρόπο. «Έτσι, όμως, δεν εξυπηρετούνται οι ιδιαιτερότητες της τουριστικής βιομηχανίας, που είναι ο πλέον εξωστρεφής και ελπιδοφόρος κλάδος της χώρας», όπως αναφέρει.

Τέλος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, το ΞΕΕ θεωρεί απαραίτητο να γίνει απολογισμός δεκαετίας, για την πολιτική κινήτρων που εφαρμόστηκε μέσω του αναπτυξιακού νόμου. Να ανακοινωθούν συγκεντρωτικά στοιχεία σχετικά με το ύψος των κονδυλίων που έχουν εκρεύσει (προϋπολογισμός, δημόσια επιχορήγηση, δανεισμός) ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας και Περιφέρεια. Πόσες από τις εγκεκριμένες επενδύσεις υλοποιήθηκαν, πόσες λειτουργούν σήμερα και σε ποια επιχειρηματική κατάσταση βρίσκονται; Μόνο κατ' αυτό τον τρόπο θα υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός στο μέλλον, τονίζει.