ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν πιέζει για νέες περικοπές η τρόικα - Κοντά η συμφωνία για τα μέτρα

Δεν πιέζει για νέες περικοπές η τρόικα - Κοντά η συμφωνία για τα μέτρα

«Μπορεί ακόμη και σήμερα να κλείσει το πακέτο των μέτρων», δήλωσε λίγο μετά τη 01:30 τη νύχτα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη νέα μαραθώνια συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ούτως ή άλλως πρόσθεσε, «έχουμε οριοθετήσει τις διαφορές και δεν θα μείνει ανοιχτό κομμάτι μετά την Κυριακή», διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτή η συμφωνία θα τελεί, φυσικά, υπό την έγκριση των τριών πολιτικών αρχηγών και των προϊσταμένων της τρόικας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρόικα έπαψε να πιέζει για νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, μετά και την προειδοποίηση, όπως έλεγαν κύκλοι του υπουργείου, του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι, «δεν υπογράφω αυτό και θα φύγω».

Η έως τώρα συμφωνία αφορά σε 7,5 δισ. ευρώ (που περιλαμβάνει περικοπές συντάξεων, μισθών, κοινωνικών επιδομάτων και την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη- το τελευταίο μέτρο θα αποδώσει 1,1 δισ. ευρώ) και 1,5 δισ. ευρώ από διαρθρωτικά μέτρα. Ενώ, επιπλέον του συνολικού πακέτου των 11,9 δις. ευρώ, πρέπει να εξευρεθούν 2 δις. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών εσόδων, με βάση το Μνημόνιο του Μαρτίου.

Η αισιοδοξία του κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, έγκειται στο ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πρωτότυπες ιδέες (και από την ελληνική πλευρά και από την τρόικα) για να καλυφθεί η «τρύπα» των 2,5 και πλέον δισ. ευρώ. Πάντως, η τρόικα έχει απορρίψει κάποιες από αυτές τις ιδέες, θεωρώντας ότι θα αρχίσουν να αποδίδουν μετά το 2014 (π.χ. η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των δημοτικών σχολείων, με όφελος 50 εκατ. ευρώ).

Στη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, συζητήθηκαν, σύμφωνα με άλλο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και ιδέες για την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Σημειώνεται ότι μεταξύ των προτάσεων αυτών, είναι η επιβολή κεφαλικού φόρου (ο οποίος θα αρχίζει από τα 150 ευρώ και θα κλιμακώνεται), και θα επιβάλλεται σε ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, εισοδήματα από ακίνητα, καθώς και σε γεωργικά εισοδήματα από τους όχι κατ' επάγγελμα αγρότες. Ενώ, βασική αρχή του νέου φορολογικού πλαισίου, το οποίο θα εφαρμοσθεί από τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013, θα είναι ότι κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογείται με βάση βιβλία και στοιχεία.

Η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα έχει προγραμματισθεί για σήμερα στις 16:00 το απόγευμα.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και να επιστρέψουν εκ νέου πριν από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου για τη σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Ενώ, στις αρχές του Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή και το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2013, στο οποίο θα «ενσωματωθούν», εκ των πραγμάτων, και τα νέα μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ