ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκολιάς: Σε εύλογα επίπεδα επανήλθε το κόστος εργασίας στην Ελλάδα

Τουρκολιάς: Σε εύλογα επίπεδα επανήλθε το κόστος εργασίας στην Ελλάδα

Το κόστος εργασίας στην Ελλάδα, έναντι των ανταγωνιστικών χωρών, επανήλθε «σε εύλογα επίπεδα», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε απόψε στο αμφιθέατρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη.

«Οι ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας αυξάνουν την ευελιξία, σε επίπεδο ανάλογο ανταγωνιστικών χωρών και έχουν ήδη οδηγήσει σε διόρθωση της υπερβάλλουσας αύξησης του εργασιακού κόστους, συγκριτικά με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Έτσι, η συγκριτική θέση της χώρας –σε όρους ανταγωνιστικότητας κόστους– έχει ήδη επανέλθει σε εύλογα επίπεδα», ανέφερε ο κ. Τουρκολιάς. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας ξεκίνησε την ομιλία του με μια αναδρομή στα οικονομικά δρώμενα της τελευταίας πενταετίας, τα οποία, όπως υπογράμμισε, επέδρασαν δραματικά στη συρρίκνωση της επενδυτικής δαπάνης, ενώ τόνισε ότι η βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας προϋποθέτει την επανασυσσώρευση κεφαλαίου, σε συνδυασμό με την αύξηση της απασχόλησης ώστε «να προκύψει ένας ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ που να εξασφαλίζει μεσοπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους».

Είπε ότι η ανάκαμψη των επενδύσεων θα προηγηθεί της σταθεροποίησης άλλων τομέων της οικονομικής δραστηριότητας και θα χρηματοδοτήσει την έξοδο από την ύφεση, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι επενδύσεις θα αποτελέσουν το «υγιές υπόδειγμα οικονομικής ανάκαμψης για το μέλλον». Σημείωσε επίσης, ότι η πορεία ανάκαμψης των επενδύσεων θα περιορίσει την αβεβαιότητα και θα εμπεδώσει κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο, ο κ. Τουρκολιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι τα χρονικά περιθώρια για τη διαμόρφωση αυτού του ελκυστικού περιβάλλοντος είναι περιορισμένα, εξαιτίας της σφοδρής, όπως τη χαρακτήρισε ύφεσης. «Οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας», τόνισε.

Αναφερόμενος στα επώδυνα διαρθρωτικά μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα, σημείωσε τις ευκαιρίες, που όπως είπε, μπορούν να προκύψουν μέσα απ’ αυτά. «Η ένταση της κρίσης και το εύρος των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που έχουν γίνει, ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, εξασφαλίζουν μοναδική ευκαιρία να επανέλθει η χώρα στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα με καλύτερους όρους από ότι στο παρελθόν» επισήμανε ο κ. Τουρκολιάς. Τόνισε όμως για να το επιτύχει αυτό η χώρα πρέπει η πρόοδος στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία, όπως υπογράμμισε, συντελείται με θυσίες του ελληνικού λαού, να οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα την επόμενη διετία και κατ’ επέκταση στη δημιουργία προϋποθέσεων για υγιή και βιώσιμη βάση επιχειρηματικότητας.

Είπε ακόμα ότι είναι απαραίτητο να καθιερωθεί ένα σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο, «προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της οικονομίας, αλλά και στις συνθήκες που επικρατούν σε άλλες ανταγωνιστικές οικονομίες», ενώ επισήμανε ότι ο ρόλος του κράτους θα πρέπει να είναι επιτελικός και όχι παρεμβατικός, ή «ψευδοεπιχειρηματικός», σε συνδυασμό με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, την ταχεία αξιολόγηση επενδυτικών προτάσεων και τη στοχευμένη παροχή κινήτρων σε κλάδους με προφανή συγκριτικά πλεονεκτήματα.