ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κόντρα για τη Δωδώνη

Η κόντρα για τη Δωδώνη

Ποιες είναι οι πλευρές που συγκρούονται και πιο το διακύβευμα στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης της "Δωδώνη ΑΕ".

Μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Αγροτικής Τράπεζας για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας των Ιωαννίνων και μετά τα επεισόδια που εκτυλίχτηκαν έξω από τις εγκαταστάσεις της μετά την διαμαρτυρία των ντόπιων κτηνοτρόφων, οι περισσότεροι από εμάς ακόμη έχουμε μείνει με την απορία. Τελικά ποιοι είναι αυτοί που μάχονται για την "Δωδώνη ΑΕ" και ποιο είναι το αντικείμενο της πάλης τους;

Ας τα πάρουμε, λοιπόν, με τη σειρά.

Η Αγροτική Τράπεζα βρίσκεται υπό εκκαθάριση και έπρεπε λοιπόν να πουλήσει τις εταιρείες που έχει υπό την ιδιοκτησία της, τουλάχιστον αυτές για τις οποίες υπήρχε κάποιο τίμημα. Για την "Δωδώνη ΑΕ", της οποίας το 67,7% κατείχε η τράπεζα, εκφράστηκε το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας που απαρτίζεται κατά 90% από την Strategic Initiatives UK LLP και κατά 10% από την Simos Food Group. H πρώτη είναι μια ξένη επενδυτική εταιρεία που δεν είναι απίθανο να μεταβιβάσει σύντομα το μερίδιό της σε άλλη εταιρεία, εξασφαλίζοντας σημαντικό κέρδος. Η δεύτερη είναι ο ως τώρα διανομένας της "Δωδώνη" που είχε κάθε λόγο να θέλει να συνεχίσει να πουλάει την συγκεκριμένη μάρκα.

Το καταβληθέν τίμημα ανήλθε σε €20.851.800. Σύμφωνα με την Αγροτική Τράπεζα "η ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής είναι αποτέλεσμα μίας διαφανούς, ανταγωνιστικής διαδικασίας που διήρκεσε ένα χρόνο περίπου. Στη διαδικασία αυτή συμμετείχε σημαντικός αριθμός αξιόλογων ημεδαπών και διεθνών υποψηφίων που υπέβαλαν δεσμευτικές, ανταγωνιστικές προσφορές υπό αντίξοες οικονομικές συνθήκες".

Οι συνεταιρισμοί που αντιδρούν, όμως, επιμένουν ότι το καταβληθέν τίμημα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Ποιοι συνεταιρισμοί είναι αυτοί;

Στις αντιδράσεις πρωταγωνιστεί η Ένωση των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας-Φιλιππιάδας που παρουσίασε στρατηγική συνεργασία με την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (Βίκος) Α.Ε. στην διαδικασία του διαγωνισμού της Αγροτικής. Σύμφωνα με τον Αγορτικό Συνεταιρισμό Άρτας-Φιλιππιάδας, οι ιδιοκτήτες της "Βίκος" θα κατέθεταν τοις μετρητοίς 21,3 εκατ. ευρώ για να πάρουν την "Δωδώνη". Οι συνεταιρισμοί λένε ότι παρά το ότι η πρότασή τους κατατέθηκε εντός προθεσμίας και προδιαγραφών, οι αξιολογητές της Αγροτικής δεν την προέκριναν.

Αντιθέτως προέκριναν τρεις άλλες προτάσεις. Αυτήν που τελικά κέρδισε (κοινοπραξία της Strategic Initiatives UK LLP με την Simos Foods), ΤΥΡΑΣ και την πολυεθνική Lactalis.

Η απόφαση για την επιλογή τους ελήφθη -σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις- όπως προβλέπει ο νόμος και οι όροι του διαγωνισμού μετά από τις εισηγήσεις των συμβούλων του εκκαθαριστή, δηλαδή των Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank.

Οι αξιολογητές πληροφόρησαν προ διμήνου αρμοδίως πως την υψηλότερη προσφορά με βάση τα προαποφασισθέντα κριτήρια κατέθεσε η κοινοπραξία της Simos Foods με δυο εναλλακτικά σενάρια: Το πρώτο ήταν ποσό ύψους 20,6 εκατ. ευρώ σε μετρητά και το δεύτερο ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 18,6 εκατ. ευρώ σε μετρητά άμεσα, τα 5 εκατ. ευρώ σε 3 χρόνια και το υπόλοιπο σε 5 χρόνια. Η προσφορά της ΤΥΡΑΣ ήταν, σύμφωνα με τις σχετικες πληροφορίες, της τάξης των 28 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ σε μετρητά και το υπόλοιπο με πιστούμενο τίμημα για επτά χρόνια. Η γαλλική Lactalis φέρεται να κατέθεσε προσφορά ύψους 11,8 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Ποια είναι τα έσοδα της "Δωδώνη ΑΕ", για τα οποία αντιμάχονται οι δύο πλευρές;

Αν ρίξουμε μια ματιά στα τελευταία της οικονομικά μεγέθη, διαπιστώνουμε τα εξής: Με βάση τον ισολογισμό του 2011 ο κύκλος εργασιών της "Δωδώνη" ανήλθε σε 96,68 εκατ. ευρώ έναντι 112,78 εκατ. της προηγούμενης χρήσης (2010), σημειώνοντας μείωση 14,28%. Τα μικτά αποτελέσματα αυξήθηκαν κατά 297,92 χιλιάδες ή 2,04 %, στα 14,87 εκατ. ευρώ από 14,57 εκατ. το 2010. Τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 9,24 εκατ. ευρώ από 7,13 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 29,54%. Τα καθαρά αποτελέσματα ήταν κέρδη 3,3 εκατ. έναντι 2,5 εκατ. της προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζοντας αύξηση 30,86%.

Τον Οκτώβριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε επισκεφτεί τα Ιωάννινα και είχε συναντηθεί με Ηπειρώτες γαλακτοπαραγωγούς και εργαζόμενους, στους οποίους δήλωσε: «εμείς είμαστε εδώ, για να αναδείξουμε όχι μόνο το ότι δεν μπορεί κάποιοι να εκποιούν περιουσία και τα εργαλεία ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών, αλλά, ταυτόχρονα, για να δεσμευτούμε απέναντι στους εργαζόμενους ότι θα επανεξετάσουμε το νόμιμο της διαδικασίας μεταφοράς του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας σε ιδιώτες».