ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες αλλαγές στη φορολογία μισθωτών, συνταξιούχων και επαγγελματιών

Νέες αλλαγές στη φορολογία μισθωτών, συνταξιούχων και επαγγελματιών

Ποιους επηρεάζει – Σε ποιες περιπτώσεις καταργείται το αφορολόγητο

Σαφή αναφορά για το πώς θα φορολογούνται οι μισθωτοί υπάρχει στο προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας με ειδικη αναφορά σε μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά και σε επαγγελματίες και αγρότες.

Μάλιστα σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Βήματος" τίθεται ξεκάθαρα το ζήτημα του αφορολόγητου και καταργούνται δεκάδες φοροαπαλλαγές.

Πιο συγκεκριμένα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους καταργείται το αφορολόγητο για τα παιδιά. Η φορολογική κλίμακα θα έχει μόλις τρια κλιμάκια αντί για 8 σήμερα όπως αναφέρει το δημοσίευμα ενώ η φορολογική κλίμακα θα έχει συντελεστή 21% για τα πρώτα 25.000 € ετήσιου εισοδήματος, 36% για το μέρος του εισοδήματος από 25.001 € έως 47.000 € και 45% για το μέρος του εισοδήματος άνω των 47.000 €.

Παράλληλα το αφορολόγητο όριο των 5.000€ θα αντικατασταθεί με μια σταθερή μείωση φόρου 1.950€, για εισοδήματα μέχρι 18.000 € ενώ στο "στόχαστρο" μπαίνουν δεκάδες φοροαπαλλαγές δηλαδή εκπτώσεις τόκων στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα ζωής, ενοίκια κτλ.

Σύμφωνα με το σύστημα που προβλέπει το προσχέδιο της τρόικας αφορολόγητοι θα είναι περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι ενώ θα φορολογούνται με τη νέα κλίμακα όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα έως 9.000 €

Τι γίνεται με τους αγρότες

Όσον αφορά τους αγρότες, εκείνοι θα φορολογούνται με βάση τα πραγματικά τους έσοδα και τις πραγματικές τους δαπάνες. Τα κέρδη των αγροτών θα φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ αφού, πλεόν, και για τη συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών καταργείται το αφορολόγητο όριο.

Τι γίνεται με τους επαγγελματίες και τους εμπόρους

Για 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 €. Αυτό σημαίνει ότι από το πρώτο ευρώ κερδών θα επιβάλλεται φόρος 26% για ετήσια εισοδήματα έως 50.000 €, ενώ για εισοδήματα άνω των 50.000 ο φόρος θα είναι 35%