ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DW: Μέχρι το 2020 ή το 2022 η επιμήκυνση;

DW: Μέχρι το 2020 ή το 2022 η επιμήκυνση;

Ο πρόεδρος του Eurogroup άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται ο στόχος της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ να μετατεθεί χρονικά από το 2020 στο 2022 λέγοντας ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μεταθέσουμε το όριο από το 2020 στο 2022».

Όμως αμέσως μετά η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκαρντ συμπλήρωσε: «Για εμάς το ενδεδειγμένο χρονοδιάγραμμα εκτίνεται μέχρι το 2020. Εδώ έχουμε διαφορετική άποψη».

Διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης υπάρχει και στο ζήτημα της χρηματοδότησης της επιμήκυνσης.

Την ώρα που η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζει ότι όλα τα πιθανά σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι, ο πρόεδρος του Eurogroup λέει ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα από τον δημόσιο τομέα.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν αναφέρθηκε ωστόσο σε περισσότερες λεπτομέρειες. Η τρόικα ωστόσο υπολογίζει ότι η διετής επιμήκυνση μέχρι το 2016 θα έχει κόστος 32,6 δισ. ευρώ. Όποιοι κι αν είναι εν τέλει οι τρόποι χρηματοδότησης της επιμήκυνσης, η απόφαση θα πρέπει να περάσει και από το γερμανικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο ακόμα τι ακριβώς θα τεθεί σε ψηφοφορία στα 7 κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

πηγη DW