ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Μηδενικός ο καθαρός νέος δανεισμός μέσω εντόκων το 2013

Σταϊκούρας: Μηδενικός ο καθαρός νέος δανεισμός μέσω εντόκων το 2013

Μηδενικός αναμένεται για το 2013 ο καθαρός νέος δανεισμός μέσω εντόκων γραμματίων, ενώ το απόθεμα των εντόκων αναμένεται να παραμείνει στα 15 δισ. ευρώ, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Ο κ. Σταϊκούρας διευκρινίζει επίσης ότι το ποσό των 40 δισ. ευρώ που αναφέρεται στον προϋπολογισμό του 2013 σαν βραχυπρόθεσμος δανεισμός περιλαμβάνει σωρευτικά τις μηνιαίες ανανεώσεις των 3μηνων και 6μηνων εντόκων γραμματίων.

Το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κατατέθηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση με την οποία είχε καλέσει το υπουργείο να απαντήσει ποια θα είναι η πολιτική του αναφορικά με την αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων που λήγουν μέσα στο 2012 και το 2013, σε περίπτωση που η ΕΚΤ περιορίσει δραστικά τη δυνατότητα τοποθέτησης των εντόκων γραμματίων ως εγγύηση για την άντληση χρηματοδότησης από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας "ELA".

O βουλευτής διατύπωνε μάλιστα την άποψη ότι οι αγοραστές των εντόκων γραμματίων προέρχονται κυρίως από τον εγχώριο τραπεζικό τομέα και ότι αποκομίζοντας αποδόσεις περί το 4,5% μπορούσαν οι αγοράστριες τράπεζες μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού ρευστότητας ELA να δανείζονται βάζοντας τα αγορασθέντα έντοκα γραμμάτια ως εγγύηση πληρώνοντας επιτόκιο 3% με συνέπεια να αποκομίζουν κέρδος της τάξεως του 1,5%.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Σταϊκούρας, «αν και οι δημοπρασίες των εντόκων είναι δημόσιες και ανοιχτές σε οποιονδήποτε θέλει να συμμετάσχει, το μεγαλύτερο μέρος των εντόκων (περίπου ¾) καλύπτονται από εγχώριες τράπεζες. Εν τούτοις μόνο το 30% του ποσού που διατηρούν οι τράπεζες είναι χρηματοδοτήσημο από το Ευρωσύστημα μέσω του ELA, ενώ το υπόλοιπο χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια και καταθέσεις».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ