ΕΣΕΕ: «Πάγωμα» παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ

ΕΣΕΕ: «Πάγωμα» παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ

Το «πάγωμα» και την «κεφαλαιοποίηση»  των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ, προτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Θέτει, όμως, ως προϋπόθεση την επανέναρξη καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, "ώστε να ξεκολλήσουμε από το εισπρακτικό αδιέξοδο των κατά 52% μειωμένων εσόδων στον ασφαλιστικό μας φορέα και να καλύψουμε την ανάγκη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των εν ενεργεία ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, οι οποίοι έχουν οφειλές που, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, αδυνατούν προσωρινά να αποπληρώσουν", όπως σημειώνεται στη σχετική επιστολή.

Ειδικά για την περίοδο 2010-2012, η κεφαλαιοποίηση των παλαιών οφειλών κρίνεται επιβεβλημένη ώστε οι επιχειρηματίες - οφειλέτες να μπορούν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και παράλληλα να διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειάς τους, ενώ παράλληλα η ρύθμιση υπογραμμίζεται ότι θα ωφελήσει και τα έσοδα του ΟΑΕΕ.

Η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι η ρύθμιση είναι επιβεβλημένη καθώς οι οφειλέτες που έχουν πλέον ξεπεράσει τους 400.000, θα επανενταχθούν στην ασφαλιστική οικογένεια, θα εφοδιαστούν με τις αναγκαίες ασφαλιστικές ενημερότητες, που θα τους επιτρέψουν να συμμετάσχουν στα προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του ΕΣΠΑ και να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο αυτό για να διασώσουν το επιτήδευμά τους.

Παράλληλα, θα επιλύσει το κατεπείγον κοινωνικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ιδίων και των οικογενειών τους, την οποία τώρα στερούνται από τον ΕΟΠΥΥ, λόγω των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ. Περαιτέρω, αναστέλλονται για τους οφειλέτες τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και οι ποινικές διώξεις, εφόσον είναι εφεξής συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον Οργανισμό.

Επιπλέον, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, που καθιστά για πολλούς οφειλέτες δυσχερή την ανταπόκρισή τους ακόμη και στις τρέχουσες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, δίνεται η δυνατότητα στον οφειλέτη -του οποίου οι οφειλές κεφαλαιοποιούνται- να μπορεί να επιλέξει μέχρι και δύο ασφαλιστικά κλιμάκια χαμηλότερα από αυτό που βρίσκεται σήμερα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μέχρι 31-12-2016.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ