ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον Στουρνάρα έρχεται η λίστα Γιούνκερ!

Στον Στουρνάρα έρχεται η λίστα Γιούνκερ!

Τρέμουν οι Έλληνες μεγαλοκαταθέτες του Λουξεμβούργου

Μετά τα γνωστά ευτράπελα της λίστας Λαγκάρντ, με τους μεγαλοκαταθέτες οι οποίοι επί του πρακτέου δεν ελέχθησαν ποτέ σοβαρά από τις ελληνικές αρχές καταλήγοντας στο γνωστό φιάσκο με την υπόθεση Παπακωνσταντίνου, η πολιτική ζωή του τόπου θα μπει οσονούπω στον... «αστερισμό» της λίστας Γιούνκερ.

Καλά ακούσατε! Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ετοιμάζεται να αποσταλλεί- έπειτα από σχετικές οδηγίες του- λίστα με τα ονόματα μεγαλοκαταθετών στο Λουξεμβούργο, είτε φυσικά είτε νομικά πρόσωπα, με συνολικές καταθέσεις ύψους 600-800 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος το Λουξεμβούργο τηρούσε το τραπεζικό απόρρητο, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί φοροφυγάδες να επιλέγουν να στέλνουν τα χρήματά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς της εκεί, έχοντας την διαβεβαιώση των αρχών του Λουξεμβούργου ότι δεν πρόκειται να αποστείλουν τα στοιχεία τους σε φορολογικές αρχές άλλων χωρών, επικαλούμενες το τραπεζικό απόρρητο.

Όμως μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, η Ευρωζώνη υποχρέωσε το Λουξεμβούργο να άρει το τραπεζικό απόρρητο σε περιπτώσεις διερεύνησης αδικημάτων, όπως αυτό της φοροδιαφυγής. Έτσι, φθάσαμε στο σημείο οι Λουξεμβουργιανές αρχές να επεξεργάζονται λίστα με εκαντοντάδες δεκάδες ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών σε τράπεζες της χώρας τους, προκειμένου να τα παράσχουν στην Ελλάδα για περαιτέρω διερεύνηση.

Το ερώτημα που θέτει το "Newsbomb.gr" είναι: θα καταφέρουν οι ελληνικές αρχές αυτή τη φορά- και συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών του κ. Γ. Στουρνάρα- να αξιοποιήσουν την λίστα με τρόπο που να διασφαλίζεται ο απόλυτος έλεγχος όλων αυτών των μεγαλοκαταθετών; Το προηγούμενο κακό προηγούμενο με τα όσα έγιναν με την λίστα Λαγκάρντ, προκαλεί έντονο σκεπτικισμό αλλά και επιφυλάξεις...